ΣΑΒΒΑΤΟ  23/11/2024
17:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   




Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένοι οι Πανεπιστημιακοί Χρήστος Ζαφειρόπουλος και Δημήτρης Παλαιοθόδωρος

Ο Χρήστος Ζαφειρόπουλος είναι Αν. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι αισωπικοί μύθοι, ο Πλάτωνας και η Πρόσληψη της Αρχαιότητας. Ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος είναι Αν. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαβάνονται η Αρχαία Ελληνική Κεραμική και Εικονογραφία, η Εικονογραφία του Μύθου και η Διονυσιακή Λατρεία.
Ο Χρήστος Ζαφειρόπουλος και ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος επιμελούνται την ελληνική (από τις εκδόσεις Καλέντη) έκδοση της σειράς «Θεοί και ήρωες του αρχαίου κόσμου». Πρόκειται για βρετανική σειρά, των εκδόσεων Routledge που «βιογραφεί» αρχαίους, κυρίως ελληνικούς, θεούς και ήρωες, γραμμένη από ειδικούς στον κάθε θεό και ήρωα χωριστά. Το κάθε βιβλίο παρουσιάζει όλες τις εκδοχές και τις παραλλαγές των μύθων, καθώς και τις εκάστοτε χρήσεις που είχαν, σε όλα τα πεδία και σε όλες τις εποχές μέχρι σήμερα.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία «Δίας» του Ken Dowden (μετάφραση: Αφροδίτη Καμάρα), «Διόνυσος» του Richard Seaford (μετάφραση: Δημήτρης Παλαιοθόδωρος) και «Οιδίποδας» του Lowell Edmunds (μετάφραση: Κάτια Μαργαρίτη).

Με αφορμή τις εκδόσεις αυτές οι δύο επιμελητές της σειράς συνομιλούν με τον Μανώλη Πιμπλή για τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, για το πώς επικράτησαν, ανάμεσα σε πολλές άλλες, οι κυρίαρχες εκδοχές τους όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, για τους μύθους ως έμπνευση στη λογοτεχνία, το θέατρο, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, για το ρόλο που έπαιξαν επιστήμονες και διανοούμενοι όπως ο Φρόιντ ή ο Νίτσε αλλά και συγκεκριμένα η γερμανική διανόηση του 18ου και του 19ου αι. στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους μύθους ακόμα και σήμερα.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Οh, Canada» του Ράσελ Μπανκς (μετάφραση: Άννα Μαραγκάκη, εκδ. Πόλις 2024), «Η χορτοφάγος» της νομπελίστριας Χαν Γκανγκ (μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη, εκδ. Καστανιώτη 2020) καθώς και για το συλλογικό έργο «Ιδεολογικές διαδρομές του Ν. Καζαντζάκη», σε πρόλογο Σταύρου Ζουμπουλάκη (εκδ. Διόπτρα 2024).





[K8] Η ΕΞΟΡΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ < Προηγούμενο
Επόμενο > [K] ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (13ος - 19ος ΑΙΩΝΑΣ) (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά