|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Μιχάλης Δημητρίου
Ο Μιχάλης Δημητρίου έχει εργαστεί ως επιτελικό στέλεχος στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Τιμήθηκε το 1988 με το Βραβείο Μπότση για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Έχει γράψει αρκετά βιβλία πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και το «Ένορκος στη Δίκη για τη 17 Νοέμβρη» (εκδ. Σταφυλίδης).
Πρόσφατα ο Μιχάλης Δημητρίου κυκλοφόρησε το βιβλίο «Δεν είμαι η Μαρία… είμαι η Κάλλας» (εκδ. Bell). Με αφορμή την έκδοση αυτή ο Μιχάλης Δημητρίου συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Βασισμένος σε ένα πλούσιο αρχείο που συγκέντρωνε επί πολλά χρόνια, και σε κάποια άγνωστα ή αγνοημένα αρχειακά τεκμήρια που περιήλθαν στην κατοχή του, ο Μιχάλης Δημητρίου καταρρίπτει τον μύθο, όπως ο ίδιος λέει, μιας Μαρίας Κάλλας, που πέθανε νέα μαραζωμένη από το χωρισμό της με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Μιχάλης Δημητρίου μιλά για τα νεανικά χρόνια της Κάλλας, τις οικογενειακές περιπέτειες, τις κατηγορίες για δωσιλογισμό, τις σχέσεις με μεγάλους δασκάλους της όπερας και του κινηματογράφου, τις αισθηματικές περιπέτειες πριν και μετά τον Ωνάση, την πραγματική αιτία του θανάτου της, αλλά και για τις αληθινές διαθέσεις του Αριστοτέλη Ωνάση απέναντί της.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη «Η δίκη Σουάρεφ» (εκδ. Πατάκη), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η πορεία της Μίνα» της Γιόκο Ογκάουα (μετάφραση: Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη 2023), «Γίνεται παρεξήγηση και δίνουν την εξήγηση» του Φώτη Απέργη (εκδ. Άγκυρα 2023) και, στο πλαίσιο ενός μικρού αφιερώματος στις νέες εκδόσεις ενόψει της επετείου των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για τα βιβλία «Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο» του Ολύμπιου Δαφέρμου (εκδ. Τόπος 2023), «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε» του Δημήτρη Παπαχρήστου (εκδ. Τόπος 2023), «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση» του Σταύρου Λυγερού (εκδ. Πατάκη 2023), «Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο. Οι αφανείς πρωταγωνιστές της εξέγερσης του 1973» του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη (εκδ. Θεμέλιο 2023) και «Πολυτεχνείο 1973. Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει» του Ιερώνυμου Λύκαρη (εκδ. Καστανιώτη 2023).
|
|