|
Μια εκπομπή που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής ζωής, με αναδρομές στο χώρο και τον χρόνο και μουσουργούς που συνδέονται με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πνεύμα
Δείτε σήμερα:
Προσκεκλημένη η επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Χαρίκλεια Τσοκανή.
Μια αναλυτική συζήτηση με την καθηγήτρια Χαρίκλεια Τσοκανή και τον Κωνσταντίνο Κακαβελάκη στα πλαίσια της εκπομπής «Μουσικές Μορφές» της Βουλής Τηλεόρασης δίδει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να προσεγγίσει θέματα που αφορούν τη μουσική και την αρχαιοελληνική σκέψη. Μέσα από την περιδιάβαση του ερευνητικού έργου της συγγραφέως ιχνηλατούνται οι σχέσεις Μύθου και Μουσικής καθώς και οι προεκτάσεις τους στην πραγματικότητα και την διαχρονία υπό το πρίσμα της πλατωνικής φιλοσοφίας καθώς και της θεωρίας των συμβολικών μορφών του Ερνστ Κασίρερ. Στον δημιουργικό διάλογο παρουσιάζονται οι διαφορετικές πτυχές των βαθμίδων της πολιτισμικής μελέτης της συγγραφέως όπου επεξηγείται με λεπτομέρειες το μυθολογικό υλικό σε σχέση με τον μύθο της Μέδουσας ως κεντρικό μυθικό συμβολικό πρόπλασμα των ά-λογων ορεκτικών ψυχικών δυνάμεων τις οποίες ο Πλάτων αργότερα απεκάλεσε επιθυμητικόν και θυμοειδές. Ο διάλογος κινείται προς την αναζήτηση των άδηλων αιτιών του γεγονότος της δημιουργίας του αυλού και της τεχνικής του από την θεά Αθηνά και κατ΄επέκταση της Μουσικής με την μορφή ενός Νόμου.
Η συζήτηση επεκτείνεται και στα άλλα δύο βιβλία της συγγραφέως.Την «Μουσική Μανία» που είναι αφιερωμένο στα θέματα της έκστασης και του ενθουσιασμού, μέσα από μια φιλοσοφική θεώρηση αλλά και σε σχέση με το φαινόμενο τής δημιουργίας στην διονυσιακή τελετουργική του έκφανση ενώ στο βιβλίο τα «Πρόσωπα του μύθου, του θρύλου, της μουσικής» συζητείται η σημασία μυθικών των προσώπων που η βιοϊστορία τους διαμηνύει μια καίρια αλήθεια για την ψυχική συγκρότηση του ανθρώπου, γεγονός που εξηγεί γιατί η δύναμη αυτής της αλήθειας διεγείρει, παρά το κύλισμα των αιώνων, τις ανθρώπινες συνειδήσεις.
Η Χαρίκλεια Τσοκανή είναι Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο Πανεπιστήμιο δίδαξε από το 1990-2018 τα γνωστικά αντικείμενα: Μουσική, Επικοινωνία και Μυθολογία. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά κείμενα για τη μουσική εμπειρία, τη μουσικότητα στη νέα ελληνική γλώσσα, τους τρόπους επικοινωνίας στο δημοτικό χορευτικό τραγούδι κ.ά.
Η έρευνά της σχετικά με τις σημασίες και τα σύμβολα στον αρχαίο και νεότερο ελληνικό πολιτισμό αποτυπώνεται στα βιβλία της: α) «Η Κραυγή της Μέδουσας - από τον μύθο στη μουσική», εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006, β) «Μουσική Μανία - στις απαρχές του βακχικού ενθουσιασμού», εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011, γ) «Πρόσωπα του μύθου, του θρύλου, της μουσικής», εκδ. Παπαζήση, 2023
Παραγωγή- Βουλή Τηλεόραση
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Χονδροκούκη
Παραγωγή για τη Βουλή Τηλεόραση: Φανή Μπεχράκη
Επιμέλεια – παρουσίαση: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης
|
|