|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Θανάσης Χρήστου και ο Πέτρος Κόκκαλης
Τον Θανάση Χρήστου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον Πέτρο Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 6 Νοέμβριου στις 20:00, από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Θανάσης Χρήστου έχει μελετήσει την ιστορία του ελληνικού κράτους (1830 μέχρι σήμερα), ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Κωνσταντίνου Σχινά, του Γεώργιου Κρέμου κ.α. Έχει γράψει περί τις δέκα ιστορικές μελέτες και βιογραφίες. Μεταξύ άλλων μελέτες και άρθρα για άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία.
Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει σπουδάσει Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Hampshire και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος της Super League Ελλάδας. Επίσης ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά μέχρι το 2019, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη ευρωβουλευτής.
Με αφορμή το βιβλίο του Θανάση Χρήστου «Πέτρος Σωκράτους Κόκκαλης 1896-1962», οι δύο προσκεκλημένοι της εκπομπής συζητούν με τον Μανώλη Πιμπλή για τον παππού του ευρωβουλευτή, σημαντική προσωπικότητα της ιατρικής επιστήμης και της πολιτικής με μυθιστορηματικό βίο. Έχοντας μέντορα τον Γερμανό νομπελίστα, φυσικό και πατέρα της κβαντικής φυσικής Μαξ Πλανκ και δάσκαλο τον επίσης νομπελίστα Ελβετό χειρουργό Τεοντόρ Κόχερ, ο Πέτρος Κόκκαλης έκανε λαμπρές σπουδές στη Γερμανία και την Ελβετία και επέστρεψε στην Ελλάδα στον Μεσοπόλεμο, αναλαμβάνοντας τα λαϊκά ιατρεία, που καθιέρωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μαζί του έφερε τέσσερις νέες ειδικότητες στη Χειρουργική και σταδιακά κατέλαβε αντίστοιχες έδρες στο Πανεπιστήμιο, ενώ είχε διεθνούς φήμης εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της σπηλαιώδους φυματίωσης, που ήταν θανατηφόρος ασθένεια και μάστιγα της εποχής. Είχε ως ασθενείς μέλη της βασιλικής οικογένειας και σημαίνοντα στελέχη της πολιτικής ζωής.
Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ο Πέτρος Κόκκαλης πήγε στην πρώτη γραμμή. Προς το τέλος της Κατοχής και ευρισκόμενος σε κλοιό σύλληψης από τους ναζί κατακτητές, εγκατέλειψε την καριέρα του, πήγε κρυφά στη Βίνιανη, έγινε υπουργός της Κυβέρνησης του Βουνού, έγινε επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, συμμετείχε στον Εμφύλιο και εντέλει εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Ευρώπη. Εκεί πρωταγωνίστησε τόσο σε διεθνή φόρα για λογαριασμό του Κομουνιστικού Κόμματος, όσο και σε μεγάλης εμβέλειας πειράματα μεταμόσχευσης καρδιάς στην Ανατολική Γερμανία, σε συνεργασία με Ρώσους συναδέλφους του. Τα πειράματα αυτά, σε σκύλους, υπήρξαν ο προπομπός της πρώτης επιτυχημένης μεταμόσχευσης καρδιάς σε άνθρωπο, που έκανε λίγα χρόνια μετά ο Κρίστιαν Μπάρναρντ.
Ο Πέτρος Κόκκαλης πέθανε το 1962 και κηδεύτηκε στην Αθήνα με ειδική άδεια ταφής, που δόθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Η νοσταλγία της απώλειας» (εκδ. Πατάκη 2022), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η γυναίκα του επάνω ορόφου» της Κλερ Μεσούντ (μετάφραση: Ρένα Χατχούτ, εκδ. Gutenberg 2022) και «Μακρινές γειτονιές» του Γιώργου Τούλα (εκδ. Πόλις 2022).
|
|