|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Καθηγητής Πέτρος Πιζάνιας
Το «Βιβλιοβούλιο», φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Πέτρο Πιζάνια.
Ο Πέτρος Πιζάνιας έκανε όλες του τις σπουδές Ιστορίας στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και ειδικεύεται στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Πέραν του διδακτικού του έργου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή, σε γαλλικά πανεπιστήμια, έχει ευρύ ερευνητικό έργο. Αρχικά διετέλεσε ερευνητής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης, αργότερα είχε ο ίδιος την επιστημονική εποπτεία αρκετών ερευνητικών προγραμμάτων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενώ έχει την επιστημονική ευθύνη της φιλόδοξης έρευνας «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων», που αποσκοπεί στη συγκρότηση ψηφιακής βάσης προσωπογραφικών δεδομένων για χιλιάδες μέλη και στελέχη της Ελληνικής Επανάστασης, έρευνα που πλέον είναι σχεδόν περαιωμένη.
Ο Πέτρος Πιζάνιας έχει επίσης ευρύ συγγραφικό έργο. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι και τα εξής: «Οι φτωχοί των πόλεων. Η τεχνογνωσία της επιβίωσης στην Ελλάδα τον Μεσοπόλεμο (εκδ. Θεμέλιο 1993), «Χρόνοι των ανθρώπων. Μεθοδολογικές θεωρήσεις για την ιστορία» (εκδ. Αλεξάνδρεια 2002) και τα πρόσφατα «Η Ιστορία των Νέων Ελλήνων. Από το 1400 έως το 1820» (εκδ. Εστία 2015) και «Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830» (εκδ. Εστία 2021).
Με σημείο εκκίνησης τα δύο τελευταία αυτά βιβλία του, ο Πέτρος Πιζάνιας συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για την ανάδυση του νέου Ελληνισμού στο πλαίσιο της οθωμανικής κυριαρχίας, με τη δράση των καραβοκυραίων, των εμπόρων και των διανοουμένων ήδη από τον 17ο αιώνα, για τη διαμόρφωση της εθνικής ιδεολογίας αλλά και για ποικίλες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης: από την πολυδιάστατη διπλωματία των επαναστατημένων Ελλήνων που απευθύνονταν λ.χ. ταυτόχρονα στον Ρώσο Πατριάρχη και στον Πάπα μέχρι τη μαζική συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στον Αγώνα. Για την αρχική αποδοχή της οθωμανικής κυριαρχίας από τους ελληνικούς πληθυσμούς, που ήταν κουρασμένοι από τους πολέμους, μέχρι τη σταδιακή συγκέντρωση σημαντικού χρηματικού κεφαλαίου από τη δράση καραβοκυραίων και εμπόρων, που εκμεταλλεύονταν τα κενά στην εμπορική δράση των μεγάλων χωρών, η οποία κορυφώθηκε τις δεκαετίες πριν το ’21 οδηγώντας στον μεγάλο «επαναστατικό πόλεμο» που, όπως λέει, στηρίχθηκε, παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται, κυρίως σε ίδιες δυνάμεις.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για τη συλλογή του Κώστα Κατσουλάρη «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο 2022) ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμινγκς (μετάφραση: Ρηνούλα Γεωργιάδου, εκδ. Δώμα 2022), «Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου» του Έλμερ Μεντόσα (μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2022), «Κινέζικα μαρτύρια» του Αντώνη Ιορδάνογλου (εκδ. Κίχλη 2022).
|
|