|
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Δείτε σήμερα:
Καλεσμένος ο Ρόντρικ Μπίτον
Τoν διαπρεπή ελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον, Ομότιμο Καθηγητή του King’s College του Λονδίνου, όπου κατείχε για 30 χρόνια την Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο».
Ο Ρόντρικ Μπίτον, που έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως: «Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία» (Νεφέλη, 1996), «Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο» (Ωκεανίδα, 2003), «Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση» (Πατάκης, 2016), «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» (Πατάκης, 2020).
Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της» (μτφ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Αιώρα), ο Ρόντρικ Μπίτον συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για την όλο και μεγαλύτερη σημασία, που αποδίδουν οι ιστορικοί διεθνώς στην Ελληνική Επανάσταση, ως σημείο καμπής της «Εποχής των Επαναστάσεων». Ο γεννημένος στο Εδιμβούργο πανεπιστημιακός και συγγραφέας μιλά επίσης για το πώς οι επαναστατημένοι Έλληνες κατάφεραν να κερδίσουν μια άνιση μάχη εμπλέκοντας τις ξένες δυνάμεις και τα συμφέροντά τους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η μαστίχα της Χίου στην καταστροφή του νησιού.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Σικελικό Ειδύλλιο» (εκδ. Πατάκη), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα μυθιστορήματα «Τα υλικά του χρόνου» της Μαργαρίτας Μαντά (εκδ. Εστία), «Να συνεχίζεις» του Λωράν Μωβινιέ (μτφ. Ισμήνη Δούκα, εκδ. Σοκόλη), «Κοπέλες μόνες» του Τσέζαρε Παβέζε, που επανεκδόθηκε από τις εκδ. Κέδρος στη μετάφραση του Στρατή Τσίρκα, αλλά και για το βιβλίο-συνομιλία των Κεν Λόουτς και Εντουάρ Λουί «Διάλογος για την τέχνη και την πολιτική» (μτφ. Στέλα Ζουμπουλάκη, εκδ. Αντίποδες).
|
|