|
Σε σκηνοθεσία V.W. Wagner
Μουσική Διεύθυνση: Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ
Από το λυρικό θέατρο του Φεστιβάλ Μπάϊρόϊτ
Περιγραφή επεισοδίου
Η όπερα του Ριχάρδου Βάγκνερ «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» έκανε πρεμιέρα στο Μόναχο στις 21 Ιουνίου 1868 στο βασιλικό Εθνικό θέατρο του Μονάχου και πρόκειται για τη μοναδική λυρική κωμωδία του μεγάλου συνθέτη μετά την αναθεωρημένη άποψη του Ρ.Βάγκνερ για την όπερα “Απαγορευμένη αγάπη”. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα έργα του Description: γιατί ασχολείται με πιο γήινα και ανθρώπινα θέματα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την πρεμιέρα της, τη διηύθυνε ο σημαντικότερος γερμανός αρχιμουσικός της εποχής και μεγάλος θαυμαστής του Brahms, ο Hans von Bülow.
Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στην αναγεννησιακή Νυρεμβέργη του 16ου αιώνα και πραγμα-τεύεται μουσικές δραστηριότητες της κοινότητας των “Αρχιτραγουδιστών”, μίας ιδιότυπης καλλιτεχνικής κοινωνικής τάξης, που την αποτελούσαν ερασιτέχνες μουσικοί και ποιητές, οι οποίοι είχαν την υψηλή αποστολή να διατηρήσουν ζωντανή τη γερμανική παραδοσιακή τραγουδιστική τέχνη και διοργάνωναν για αυτόν τον λόγο συχνά μουσικούς διαγωνισμούς.
Τι ήταν όμως ένας αρχιτραγουδιστής; Ενας αρχιτραγουδιστής ήταν μέλος μιας καλλιτεχνικής αδελφότητας που ασχολείτο με μεγάλη εξειδίκευση πάνω στη λυρική ποίηση, τη σύνθεση και το ασυνόδευτο τραγούδι μια τέχνη του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα η οποία αντλούσε την προέλευσή της από τους τροβαδούρους του Μεσαίωνα και μάλιστα για μερικούς ειδικούς τις ρίζες της θα μπορούσε κανείς να τις συναντήσει ακόμα πιο παλαιότερα στην αρχαία ομηρική εποχή - την εποχή της προφορικής μουσικής παράδοσης.
Ο Βάγκνερ ισχυρίστηκε ότι θέλησε να γράψει μία κωμική όπερα που να συμπληρώνει μια άλλη τραγική όπερα, για να προσεγγίσει έτσι την παράδοση των αρχαίων Description: . Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης φαίνεται να αποτελούν μια συνέχεια της όπεράς του Tannhäuser όπου πραγματεύεται τον ανταγωνισμό των αρχιτραγουδiστών, με κοινό στόχο όμως την ανάδειξη της παραδοσιακής γερμανικής μουσικής, μέσα από εκφραστικά στοιχεία από την περίοδο του Μεσαίωνα ως και την Αναγέννηση
Oi αρχιτραγουδιστές προέρχονταν κυρίως από άνδρες της μεσαίας τάξης. Κύρια φιγούρα βάσει της παράδοσης των αρχιτραγουδιστών ήταν ο Hans Sachs ο οποίος έζησε από το 1494 μέχρι το 1576. Οι ίδιοι οι αρχιτραγουδιστές οργάνωναν συναντήσεις που κυρίως ελάμβαναν χώρα το Πάσχα, την Πεντηκοστή και τα Χριστούγεννα.
Οι κριτές που έκριναν τις ικανότητες των υποψήφιων αρχιτραγουδιστών εβάσιζαν την κρίση τους κυρίως σε πολύ αυστηρούς κανόνες που συντάσσονταν σε ένα βιβλίο κανόνων που ονομάζονταν Τabulatur.Αυτοί οι κανόνες είχαν ένα μεγάλο εύρος και περίκλειαν ακόμα και θέματα ηθικής. Ο Βάγκνερ ιστοριογραφεί και τεκμηριώνει την παρουσία τους, τη δράση τους καθώς και πτυχές του χαρακτήρα τους στην ατμόσφαιρα της εποχής τους με ένα μουσικό αποκαλυπτικό τρόπο .
Η εκθαμβωτική και συνάμα ευαίσθητη εισαγωγή της όπερας χαρακτηρίζεται από μία διακριτή αντιστικτική γραφή και συνοψίζει το κλίμα ολόκληρου του έργου, το οποίο παρουσιάζει πιστά τις μελωδίες και τις παραδόσεις της εποχής.
Στη Νυρεμβέργη του 16ου αιώνα ο πρωταγωνιστής ιππότης Walther von Stolzing για να κερδίσει την καρδιά της Εύας κόρης του χρυσοχόου Pogner αποφασίζει να πάρει μέρος στον τοπικό διαγωνισμό των αρχιτραγουδιστών παραβιάζοντας όμως του αυστηρούς κανόνες τους. Για καλή του τύχη όμως πριν τον τελικό γύρο όταν εκμυστηρεύεται στον βασικό κριτή της επιτροπής τον Hans Sachs μια μελωδία, αυτός τον βοηθά να την προσαρμόσει στους αυστηρούς κανόνες των αρχιτραγουδιστών και έτσι να νικήσει τον ανταγωνιστή του Beckmesser.
H σύγχρονη ερμηνεία που προβάλλεται αποκλειστικά για τη Βουλή Τηλεόραση πραγματοποιήθηκε στη κεντρική αίθουσα του Φεστιβάλ Bayreuth υπό τη γενική μουσική διεύθυνση του Philippe Jordan σε σκηνοθεσία Barrie Kosky σκηνικά Rebecca Ringst Description και κοστούμια Κlaus Bruns με τη συνδρομή της ορχήστρας και χορωδίας του Φεστιβάλ Βayreuth. Στους κεντρικούς ρόλους σαν Hans Sachs o Μichael Volle, σαν Βeckmesser, ο Johannes Martin Kraenzle, στον ρόλο του Βάλτερ ο Klaus Florian Vogt και της Εύας η Anne Schwanewilms
Eπιμέλεια, παρουσίαση, κείμενα – Κωνσταντίνος Κακαβελάκης ©copyright 2020
Υπεύθυνοι παραγωγής για τη Βουλή Τηλεόραση:
Φανή Μπεχράκη- Ελευθερία Μελενίκου
Απόδοση διαλόγων Κατερίνα Φινέτη -
Τεχνική επεξεργασία: Βασίλης Μπακογιάννης - Video Press
Επιμέλεια—παρουσίαση
Κωνσταντίνος Κακαβελάκης
|
|