ΔΕΥΤΕΡΑ  28/04/2025
02:10 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ιστορικοί Περίπατοι   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία




Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Δείτε σήμερα: «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα»

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η Μαριλένα Κατσίμη περιηγείται σε χώρους της Αθήνας με ιστορική σημασία έχοντας καλεσμένο τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη με τον οποίον συζητούν για την περίοδο της Κατοχής της Αθήνας. Η πρώτη στάση του ιστορικού τους περιπάτου είναι το ιστορικό καφέ ΖΟΝΑΡΣ. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε επιταχθεί από τις Ναζιστικές δυνάμεις για να εγκαταστήσουν την στρατιωτική τους διοίκηση. Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης αναφέρεται επιγραμματικά στα μεγάλα και εμβληματικά κτίρια της Αθήνας και των προαστίων (τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά) που είχαν επιτάξει οι Ναζί και τις υπηρεσίες που εγκατέστησαν σε αυτά κατά την περίοδο 1941-44. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται η επίταξη των αγροτικών προϊόντων που επέβαλαν οι Γερμανοί μετά την εγκατάστασή τους στη χώρα καθώς και η γενικότερη οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας. Αναφορά γίνεται στην επίταξη της ελληνικής βιομηχανίας όπλων, βιομηχανιών φαρμάκων, καπνού και λιπασμάτων, στην αύξηση των ανέργων και στα λεγόμενα ''έξοδα κατοχής''' με τα οποία οι Γερμανοί επιβάρυναν την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης απαριθμεί τα αίτια που οδήγησαν στο λιμό του '41-'42 και περιγράφει τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αθήνα. Παράλληλα, αναδεικνύεται το έργο και η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού. Επιπλέον, γίνεται λόγος για την αντιστασιακή οργάνωση ''Εθνική Αλληλεγγύη'' και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ιδρύθηκε.
Η δεύτερη στάση του ιστορικού περίπατου γίνεται στην οδό Τοσίτσα και εκεί ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης μιλά για την πολιτική επιστράτευση που στόχο είχε τη μεταφορά Ελλήνων στα γερμανικά εργοστάσια. Ειδικότερα, περιγράφεται η δεκαήμερη εξέγερση στα τέλη Φλεβάρη έως τις αρχές Μαρτίου του '43, η οποία οργανώθηκε από το ΕΑΜ και πέτυχε την παύση του σχεδίου επιστράτευσης.
Έπειτα, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης πηγαίνουν στην πλατεία Κάνιγγος και στο κτίριο του ΟΤΕ όπου και μιλούν για την πρώτη μεγάλη απεργία που έγινε στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 1942 καθώς και για άλλες μεγάλες απεργίες που ξέσπασαν την ίδια περίοδο.
Στο επόμενο μέρος της εκπομπής, ο ιστορικός περίπατος συνεχίζεται στα κτίρια όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και που είχε επιτάξει μια αντικατασκοπική γερμανική οργάνωση την περίοδο της Κατοχής. Από εκεί, ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης αναφέρεται στους δωσίλογους, τους Γερμανούς κατασκόπους, στα Τάγματα Ασφαλείας, στην οργάνωση Χ, την οργάνωση ΕΕΕ, την ΕΣΠΟ και γενικότερα στις οργανώσεις εκείνες που προσπαθούσαν να διασπάσουν την Αντίσταση και είχαν φιλοναζιστική και αντικομμουνιστική τοποθέτηση και περιγράφεται η δράση τους. Γίνεται ακόμη μια αναφορά στην ανατίναξη της ΕΣΠΟ και στην εκτέλεση του αντιστασιακού Κώστα Περρίκου.
Η επόμενη στάση του συγκεκριμένου ιστορικού περίπατου είναι η πλατείας Ομόνοιας όπου παρουσιάζονται τα καζίνο της Κατοχής και ο τρόπος λειτουργίας τους. Αμέσως μετά επισκέπτονται το κτίριο που στέγαζε την Κομαντατούρα και την Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι και μιλούν για τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια των αντιστασιακών αλλά και απλών πολιτών ενώ προβάλλονται και διάφορα συνθήματα που έγραψαν οι κρατούμενοι στους τοίχους των κελιών. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την μετατροπή των φυλακών αυτών σε γραφεία του ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση και η είσοδος των Άγγλων κατά τις μάχες των Δεκεμβριανών το 1944.
Έπειτα, οι συντελεστές της εκπομπής μεταφέρονται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου και μιλούν για τις εκτελέσεις αντιστασιακών του ΕΑΜ και άλλων οργανώσεων οι οποίες έλαβαν χώρα εκεί. Ακόμη, παρέχονται ιστορικές πληροφορίες για το Μπλόκο της Κοκκινιάς και περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίον έγινε το συγκεκριμένο μπλόκο.
Τέλος γίνεται μια αποτίμηση της περιόδου της Κατοχής, μια αναφορά στις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν την απελευθέρωση της Αθήνας, στην απο-εαμοποίηση της ελληνικής κοινωνίας μετά το τέλος του πολέμου και τέλος στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1982 που γίνεται παράλληλα με την κατασκευή μνημείων και την έκδοση μελετών και ιστορικών ερευνών.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλεται πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό.



Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος

https://goo.gl/7dKmoZ

[K16] Τhe Drone (Α' Τηλεοπτική Μετάδοση) < Προηγούμενο
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά