|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
Φράουλα
Για τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και εμπορία φρούτων στην Ελλάδα, η περιοχή μεταξύ της Αχαΐας και της Ηλείας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αποτελεί τη «Μέκκα» της θερμοκηπιακής φράουλας.
Σε μια καλυμμένη έκταση σχεδόν 22.500 στρεμμάτων γης, φυτεύονται, κάθε χρόνο, περισσότερα από 120 εκατομμύρια φυτά και παράγονται πάνω από 100 χιλ. τόνοι του λαχταριστού προϊόντος. Μάλιστα, από τις ποσότητες αυτές το 90% έως 95% εξάγεται σε απαιτητικές αγορές στην Κεντρική Ευρώπη, στη Σκανδιναβία και στα Βαλκάνια, ενισχύοντας την τοπική οικονομία με σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, ετησίως.
Τα θερμοκήπια της περιοχής επισκέφθηκε η εκπομπής «Από το χωράφι στο ράφι» και εκεί οι συντελεστές της ενημερωθήκαμε από αγρότες για το πότε γίνεται η φύτευση των φυτών, ποιες είναι οι συνήθεις ποικιλίες και από πού κρατάει η σκούφια τους, ποιες καλλιεργητικές πρακτικές ακολουθούνται, πόσο εκτείνεται η περίοδος της συγκομιδής και πως αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.
Αφού φορτώσαμε, στη συνέχεια τη σοδειά της ημέρας, ακολουθήσαμε τα φορτηγά σε ένα από τα πολλά διαλογητήρια και συσκευαστήρια που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή. Στελέχη της επιχείρησης μας πληροφόρησαν για τα διάφορα στάδια, από τα οποία περνούν οι φράουλες κατά τη μετασυλλεκτική τους πορεία, μέχρι να τοποθετηθούν και συσκευαστούν στα γνωστά πλαστικά κουπάκια, ενώ μας περιέγραψαν και τις διαδικασίες που τηρούνται, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια του προϊόντος.
Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής ζητήσαμε και λάβαμε και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς διαλέγουμε τις φράουλες στο ράφι και πώς πρέπει να τους συμπεριφερθούμε μέχρι να έρθει η ώρα να τις καταναλώσουμε, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|