|
Ραντεβού στην Ευρώπη: ένα road trip στην καρδιά μας
Πού κρύβουν τα κλιματιστικά στη Νίκαια; Πώς είναι να ζεις σε ένα πλωτό σπίτι στο Δούναβη; Πίνουν ασύρτικο στη Μασσαλία; Γιατί ένα μπαρ στη Ζυρίχη επιλέγει να έχει άσχημη θέα; Και επιτέλους τι να υποστηρίζουμε, Σαμπντόρια ή Τζένοα;
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για την Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να τη δείτε μέσα από τα μάτια των Ελλήνων που την έκαναν σπίτι τους!
Η Επιστήμη Μπινάζη ξεκινά για ένα road trip από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Δεν σταματά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, κινείται off the beaten track αναζητώντας τις πόλεις όπου χτυπά η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μπολόνια, Μασσαλία, Ζυρίχη, Στρασβούργο, Νίκαια, Γένοβα, Βελιγράδι...
Σε κάθε πόλη έχει για οδηγό, εκτός από online χάρτη, Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Άλλοι σπούδασαν στην πόλη και παρέμειναν, άλλοι κυνήγησαν εκεί τα όνειρά τους, κάποιοι μετέφεραν εκεί τις επιχειρήσεις τους. Όλοι μετρούν σήμερα δύο πατρίδες.
Μας ανοίγουν τα σπίτια τους, μας δείχνουν τα στέκια τους, μας ξεναγούν στον τόπο τους με το μοναδικό τρόπο του ντόπιου. Καλεσμένοι, αλλά ταυτόχρονα και οικοδεσπότες, μας μιλούν για τη ζωή εκτός συνόρων. Τι τους λείπει από την Ελλάδα και τι θα μπορούσε να τους γυρίσει πίσω; Είναι η Ευρώπη το κοινό μας σπίτι και πώς βλέπουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια από το βορρά ως το νότο;
Ακολουθήστε μας σε ένα διττό ταξίδι, στο δρόμο και εντός μας. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε το κοινό μας σπίτι. Έχουμε Ραντεβού στην Ευρώπη.
Δείτε σήμερα:
«Γένοβα» [Με αγγλικούς υπότιτλους]
Eπεισόδιο 3
Φύγαμε για Γένοβα! Η πατρίδα του Χριστόφορου Κολόμβου, του μπλου τζιν και της σάλτσας πέστο μάς υποδέχεται ηλιόλουστη.
Πριν από τα ραντεβού με τους καλεσμένους μας, μια στάση στο ιστορικό εστιατόριο Zeffirino, όπου μαθαίνουμε όλα τα μυστικά του Pesto alla Genovese, το οποίο απολαμβάνουμε στα άψογα al dente ζυμαρικά. Η δίαιτα μας αποχαιρέτισε κάπου στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας.
Χορτάτοι, συναντάμε τον Γιώργο Καλύβα στο κέντρο της πόλης. Στα 18 του ακολούθησε το κορίτσι, που αγαπούσε, στη Γένοβα και στο τέλος αγάπησε και αυτήν (και τη Σαμπντόρια). Τα τελευταία τριάντα χρόνια εργάζεται στο night desk κεντρικού ξενοδοχείου, γνωρίζοντας έτσι μια διαφορετική, πιο αφτιασίδωτη όψη της πόλης. Μαζί θα περπατήσουμε στα στενά της Γένοβας, θα φάμε παγωτό panera και θα βγούμε στο λιμάνι, το καμάρι των Γενοβέζων, με την πλωτή γυάλινη φούσκα που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο.
Αφήνουμε την πόλη για το κέντρο της καινοτομίας. Στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γένοβας έχουμε ραντεβού με την Νάσια Αθανασίου, επικεφαλής της ομάδας Έξυπνων Υλικών. Συζητάμε για συσκευασίες που «αποκαλύπτουν» την αλλοίωση των τροφίμων, σφουγγάρια που απορροφούν το πετρέλαιο από τη θάλασσα, επιδέσμους που απελευθερώνουν σταδιακά φάρμακα στις πληγές. Ναι, σε δέκα χρόνια ο κόσμος θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικός!
Στο Ινστιτούτο γνωρίζουμε και τη Δέσποινα Κοσσυβάκη, επίσης επιστήμονα, αλλά και μουσικό και ακροβάτισσα! Ποιος είπε ότι πρέπει να έχεις ένα όνειρο μόνο στη ζωή;
Σκηνοθεσία: Μάνος Αρμουτάκης
Αρχισυνταξία: Λίνα Γιάνναρου, Άννα Ποδαρά
Κείμενα: Επιστήμη Μπινάζη
Έρευνα: Λίνα Γιάνναρου
Εικονοληψία: Μάνος Αρμουτάκης, Κλεομένης Κουφαλιώτης
Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Τσιούμας
Μοντάζ: Γιώργος Μαύρος
Μιξάζ: Κώστας Ντόκος
Motion Graphics Design: Βαγγέλης Μολυβιάτης
Μουσική Επιμέλεια: Επιστήμη Μπινάζη
Λογιστήριο: Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου
Επικοινωνία: Γιώργος Ρόμπολας
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Executive Producers: Πέτρος Αδαμαντίδης, Αλέξανδρος Χριστογιάννης
Παραγωγοί: Κωνσταντίνος Τζώρτζης, Νίκος Βερβερίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ελc productions σε συνεργασία με τη Dare Film
Παρουσίαση: Επιστήμη Μπινάζη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|