ΚΥΡΙΑΚΗ  09/02/2025
14:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι, στο Ράφι (Νέο Επεισόδιο)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: «Ρύζι»
Eπεισόδιο 12

Η εκπομπή μετέβη στην περιοχή της Χαλάστρας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου μία φορά τον χρόνο, περί τις αρχές Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εύφορης πεδιάδας πλημμυρίζει εσκεμμένα με τεράστιες ποσότητες υδάτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σπορά του ρυζιού.
Μαθαίνουμε πότε γίνεται το όργωμα, για ποιο λόγο ισοπεδώνεται με λέιζερ το έδαφος, για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, για τον τρόπο με τον οποίο το νερό διατηρείται στα χωράφια και για το χρονικό διάστημα που αυτά παραμένουν πλημμυρισμένα, αλλά και για τις φροντίδες που απαιτούνται σε λίπανση και φυτοπροστασία, προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του ρυζιού, έπειτα από περίπου 4 μήνες.
Στον γειτονικό Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης το «Από το Χωράφι στο Ράφι» πληροφορήθηκε για τις νέες τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας, που έχουν υιοθετήσει οι πρωτοπόροι παραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης με στόχο να πραγματοποιούν στοχευμένες επεμβάσεις και έτσι να εξορθολογίζουν το κόστος παραγωγής, αλλά και να μειώνουν την υπολειμματικότητα στο τελικό προϊόν, όπως επίσης και την περιβαλλοντική ρύπανση.
Για το αλώνισμα, το «Από το Χωράφι στο Ράφι» επισκέφθηκε τη Βαμβακιά Σερρών, ένα από τα μόλις τρία χωριά που έχουν απομείνει να καλλιεργούν, πλέον, συστηματικά το ρύζι. Εκεί μαθαίνουμε τα πάντα για τις αποδόσεις της καλλιέργειας, τις τιμές που εκτοξεύονται στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, αλλά και για το πώς προσπαθούν κάποιοι να εξαπατήσουν τον καταναλωτή.
Επιστροφή στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις ενός από τους μεγαλύτερους ορυζόμυλους της χώρας, όπου μαθαίνουμε με ποιες προδιαγραφές γίνεται η παραλαβή και η επεξεργασία του προϊόντος, πώς συσκευάζεται και τι συμβαίνει πριν πάρει το δρόμο για το ράφι. Παίρνουμε, επίσης, συμβουλές για το πώς πρέπει να το βράσουμε, αλλά και πώς να συντηρήσουμε το ρύζι στην τροφοθήκη του σπιτιού μας.



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Δ' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά