ΚΥΡΙΑΚΗ  26/01/2025
14:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι, στο Ράφι (Νέο Επεισόδιο)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: «Ελιά Χαλκιδικής»
Eπεισόδιο 10

Είναι ο πράσινος χρυσός της Χαλκιδικής. Η καλλιέργειά της φτάνει τα 360.000 στρέμματα, από τα οποία 240.000 στρέμματα προορίζονται για βρώση και τα υπόλοιπα 120.000 στρέμματα για λάδι.
Η ΠΟΠ πράσινη Ελιά Χαλκιδικής αποτελεί ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν για την περιοχή, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα βιοπορισμού, άμεσα ή συμπληρωματικά, σε 60.000 άτομα του νομού.
Η παραγωγή της κυμαίνεται ετησίως σε πάνω από 140.000 τόνους και ενίοτε προσεγγίζει ακόμη και τους 200.000 τόνους, με το 95% αυτής της ποσότητας να εξάγεται σε αγορές του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας έναν ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 300 εκατ. ευρώ.
Για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό προϊόν για την τοπική και την εθνική οικονομία, η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» μετέβη στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, έναν από τους βασικούς πυρήνες της καλλιέργειας της ΠΟΠ επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Εκεί συμμετείχαμε στη διαδικασία της συγκομιδής του προϊόντος, που ξεκινά στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα Οκτωβρίου. Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο καλλιέργειας, γιατί η συγκομιδή γίνεται μία - μία ελιά με το χέρι, ποιες είναι οι αποδόσεις και ποιος ο ρόλος του μεγέθους του καρπού για την τιμή παραγωγού.
Κατόπιν επισκεφτήκαμε μια μικρομεσαία μονάδα μεταποίησης της ελιάς και είδαμε πώς γίνεται η παραλαβή και η ταξινόμησή της, ενώ παράλληλα ενημερωθήκαμε για τη σημασία και τη δυναμική που έχει το προϊόν.
Η περιήγησή μας στο δρόμο της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής είχε τερματισμό σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας του προϊόντος στη χώρα, όπου είδαμε, βήμα – βήμα πώς το προϊόν, που φτάνει από το χωράφι, οδηγείται μέσα από τις διαδικασίες της εκπίκρανσης, της ζύμωσης, της ωρίμανσης, της εκπυρήνωσης και της συσκευασίας στο ράφι του λιανεμπορίου.
Μάθαμε, ακόμη, ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας, ώστε το προϊόν να είναι εκτός από ποιοτικό και ασφαλές για τον καταναλωτή, ποιες είναι οι τάσεις γύρω από την περιεκτικότητα στο αλάτι, πόσες ελιές πρέπει να τρώμε την ημέρα και πώς να διαχειριζόμαστε τη συσκευασία, αφού την ανοίξουμε.



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

[K8] Κυριακή στο Χωριό Ξανά  (Δ' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο) < Προηγούμενο
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά