|
Δείτε σήμερα:
«Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού» - Μέρος 1ο
Οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν δίπλα στην Κατίνα Παξινού, καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό σκιαγραφούν την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική πορεία της σπουδαίας Ελληνίδας τραγωδού.
Ο εγγονός της, ο ηθοποιός Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αρχίζει την αφήγησή του από τα παιδικά χρόνια και τις μουσικές σπουδές της ηθοποιού, η οποία σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ωδείο της Γενεύης και στο Βερολίνο. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την επίδραση του Δημήτρη Μητρόπουλου, αγαπημένου της παιδικού φίλου, και για την όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» σε κείμενο του Βέλγου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Μορίς Μέτερλινκ, που ο Δ. Μητρόπουλος συνέθεσε για τη νεαρή Κατίνα Παξινού, η οποία ερμήνευσε τον βασικό ρόλο όταν ανέβηκε το 1920, κάνοντας μεγάλη αίσθηση.
Γίνεται αναφορά στον πρώτο της γάμο με τον γαιοκτήμονα, δικηγόρο και θεατρικό συγγραφέα Ιωάννη Παξινό με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, η μία εκ των οποίων πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία. Η γνωριμία της με τον Αλέξη Μινωτή υπήρξε καθοριστική για τη στροφή των καλλιτεχνικών της προτιμήσεων προς το θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1929 με τον θίασο Κοτοπούλη.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην προπολεμική περίοδο του Εθνικού Θεάτρου (1932-1940) και ειδικά στην παράσταση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το 1938. Την ίδια περίοδο, η Κατίνα Παξινού αξιοποιώντας τη μουσική της καλλιέργεια είχε γράψει τη μουσική για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη το 1933 και το 1951 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Με τη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Μινωτής και η Παξινού κάνουν για πρώτη φορά περιοδεία στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, ανεβάζοντας την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή αλλά και τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η μεγαλειώδης πορεία της Κ. Παξινού στην Αμερική, όπου εγκαταστάθηκε κατά την περίοδο του πολέμου και εμφανίσθηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούμε την κινηματογραφική της καριέρα με αποκορύφωμα την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», όπου υποδύθηκε συγκλονιστικά την Ισπανίδα Πιλάρ και κέρδισε το 1944 το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου ρόλου που της χάρισε διεθνή αναγνώριση. Για το κινηματογραφικό έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» το 1947 βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοκτώ.
Το ντοκιμαντέρ καταλήγει με την περίοδο της επιστροφής της στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’50. Το 1951, προσκλήθηκε από το Εθνικό Θέατρο να επιστρέψει με τον Αλέξη Μινωτή στην Ελλάδα, ώστε να εμφανιστούν εκτάκτως σε παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος για τις γιορτές του απόδημου ελληνισμού. Γίνεται αναφορά στις περιοδείες τους στο εξωτερικό και στις εμφανίσεις τους στο Εθνικό Θέατρο σε έργα της κλασικής δραματουργίας, όπως του Ίψεν και του Λόρκα. Κεντρικό γεγονός η έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1955 με την παράσταση της «Εκάβης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται και προβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων της ίδιας της Κατίνας Παξινού (το 1961 στο BBC) και του Αλέξη Μινωτή. Ακούγεται, επίσης, η φωνή του σκηνογράφου Κλεόβουλου Κλώνη και του ηθοποιού Μάνου Κατράκη, οι οποίοι μιλούν για την Κατίνα Παξινού. Περιλαμβάνεται συνέντευξη του συγγραφέα-κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος αναφέρεται στην τραγωδό Κατίνα Παξινού και στη συμβολή της στην ερμηνεία στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Ακούγεται η φωνή της Κ. Παξινού στο μοιρολόι της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή και στην «Εκάβη» του Ευριπίδη, ενώ παρακολουθούμε πλάνα από σπάνιο αρχειακό υλικό των παραστάσεων. Μεταξύ αυτών περιέχεται στιγμιότυπο από πρόβες της «Εκάβης» του Ευριπίδη στους Δελφούς με την Κ. Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή.
Τέλος, προβάλλονται αποσπάσματα από τις κινηματογραφικές παρουσίες της Κατίνας Παξινού.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Δημογεροντάκης, Κώστας Μαχαίρας
Ηχοληψία: Δημήτρης Βασιλειάδης
Φωτογραφία: Θεόδωρος Μαργκάς
Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς
Οργάνωση παραγωγής: Θεοχάρης Κυδωνάκης
Εκτέλεση παραγωγής: Cinetic
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Έτος παραγωγής: 2001
|
|