|
Η "Εποχή των Εικόνων" εστιάζει και αυτή τη σεζόν σε ζητήματα κοινωνικοπολιτικά, προσωπικότητες σημαίνουσες στην καλλιτεχνική δημιουργία, ιστορίες της ελληνικής διασποράς, ιστορίες διαμόρφωσης συλλογών, έργα και καλλιτέχνες που ενθαρρύνουν και ενθαρρύνονται από την έννοια της Συνύπαρξης.
Ενδεικτικά ο κύκλος εκπομπών περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη Νοτιoαφρικανή, ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνιδα Penny Siopis με την αναδρομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, την έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Εθνική Πινακοθήκη, το MOMus στη Θεσσαλονίκη και την ιστορία των συλλογών του, την έκθεση του NEON “Space of Togetherness” στο Σχολείον Ειρήνη Παππά και την 50η Μπιενάλε Βενετίας, σταθερή καταγραφή και κορωνίδα της εκπομπής από το 2003.
Δείτε σήμερα:
«Penny Siopis - ΕΜΣΤ»
Eπεισόδιο 2
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά την ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανή καλλιτέχνιδα Penny Siopis, για να παρουσιάσει μαζί της την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στη χώρα καταγωγής της, στο ΕΜΣΤ.
Η Penny Siopis γεννήθηκε το 1953 στην πόλη του Βράιμπεργκ από Έλληνες γονείς. Σήμερα κατοικεί στο Cape town. Έγινε γνωστή ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 χάρη στην ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη ζωγραφική της, που ασκούσε κριτική στην αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
Στην καλλιτεχνική της πορεία πειραματίστηκε με πληθώρα μέσων, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο έργο που την έχει καταστήσει μία από τις πλέον σημαντικές καλλιτεχνικές φωνές της γενιάς της, τόσο εντός όσο και εκτός της αφρικανικής ηπείρου, με ιδιαίτερη επιρροή στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αντιαποικιακή και φεμινιστική τέχνη.
Μιλά στην εκπομπή για την αναδρομική της έκθεση «For Dear Life», την πρώτη συνολική παρουσίαση τoυ έργου της εκτός Nότιας Αφρικής, με κορυφαία έργα από όλες τις περιόδους και τις ενότητες από την αρχή της πορείας της μέχρι σήμερα.
Ιστορίες καταγωγής, μνήμες οικογενειακές, αρχειακές φωτογραφίες, μια ευρεία γκάμα υλικών: λαδομπογιές, μελάνια, κόλλα, αποκόμματα εφημερίδων, καθημερινά αντικείμενα, αλλά και φιλμ 8 και 16 χιλιοστών φτιάχνουν μια συγκινητική αφήγηση για την ελληνική διασπορά στην Αφρική.
Μιλά για την έρευνά της εδώ και πενήντα χρόνια, για την πολιτική του σώματος, το τραύμα, καθώς και τη θλίψη και την ντροπή που ενυπάρχουν μέσα σε προσωπικές και συλλογικές ιστορίες στην πατρίδα της, την πολύπαθη Νότια Αφρική.
Βλέπουμε έργα της για τα οποία δίνει τις ιστορίες που τα δημιούργησαν, όπως τα Cake Paintings, τα πρώτα ζωγραφικά έργα των αρχών της δεκαετίας του ‘80, όπου επεξεργάζεται την οικογενειακή μνήμη και το έμφυλο αποτύπωμά της, τα εμβληματικά πλέον History Paintings (1985-1995), που αποκρυσταλλώνουν μια από τις καθοριστικότερες δεκαετίες στην ιστορία της Νότιας Αφρικής στα τέλη του 20ού αιώνα και την πτώση του απαρτχάιντ, τα ζωγραφικά έργα Pinky Pinky που διερευνούν τους μύθους, που στοιχειώνουν το παιδικό φαντασιακό ως συνέπεια της αποικιοκρατίας, τα Shame Paintings για την έννοια της ντροπής ως ίχνος τόσο προσωπικού όσο και πολιτικού τραύματος, καθώς και τα πρόσφατα έργα της που δημιουργήθηκαν την εποχή του κορονοϊού.
Τέλος παρακολουθούμε αποσπάσματα σημαντικού μέρους της πειραματικής κινηματογραφικής δουλειάς της, ένα κομμάτι το οποίο εκφράζει τα βιώματα της ελληνικής καταγωγής της, και μας θυμίζει σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τη διασπορά της κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Για την Penny Siopis και το έργο της μιλά στην εκπομπή η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου.
Έρευνα-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ: Σταύρος Συμεωνίδης
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός παραγωγού: Aλεξάνδρα Κουρή
Mακιγιάζ: Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy / Πανίνος Δαμιανός
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Blackbird Productions
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|