|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
«Τρούφα»
Eπεισόδιο 4
Νωπή ή αποξηραμένη, σε φλούδες τύπου καρπάτσιο ή σε μορφή πατέ, η τρούφα, μελανόμορφη ή λευκή, είναι ένα γαστρονομικό καρύκευμα, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και… απογειώνει τις γεύσεις.
Στην Ελλάδα ο ακριβοθώρητος μύκητας, που θαρρείς και παίζει κρυφτό, ωριμάζοντας στα σωθικά της γης, σε αρμονική συμβίωση με μια σειρά από διάφορα δασοπονικά είδη της εγχώριας χλωρίδας, απαντάται τόσο σε άγρια μορφή, όσο και σε εντατικές καλλιέργειες.
Παρέα με τον Νίκο και τη Μόκα, έναν τρουφοσυλλέκτη από τη Φλώρινα με το εκπαιδευμένο τρουφόσκυλό του, η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» πήρε τα βουνά και τα λαγκάδια, δίπλα στη λίμνη Πρέσπα, σε ένα ιδιότυπο «κυνήγι» με στόχο την εύρεση του περιλάλητου μύκητα.
Με τους δύο συνοδοιπόρους μας μάθαμε για τα είδη άγριας τρούφας στην Ελλάδα, πού είναι συνήθως οι βιότοποί της και πώς μπορούμε να τους εντοπίζουμε, αλλά και για το πώς εκπαιδεύεις έναν απλό σκύλο και τον μετατρέπεις σε… λαγωνικό για υπόγεια μανιτάρια και τρούφες.
Στα Γρεβενά ο Γιώργος, ένας βαθύς γνώστης του οικοσυστήματος των μανιταριών, μας έκανε ένα ταχύρρυθμο για το τι είναι η τρούφα, ποια η διαφορά μεταξύ της μελανόμορφης και της λευκής, πού μπορούμε να τις βρούμε στην Ελλάδα, σε τι τιμές πωλούνται και ποιες πηγαίνουν σε πλειστηριασμούς, ενώ μας βοήθησε και να αποσαφηνίσουμε τι ισχύει με το τρουφέλαιο και τη σύνθεσή του.
Με τη Σύλια, στην ίδια περιοχή, επισκεφτήκαμε μια φυτεία με τρούφες και ενημερωθήκαμε για το τι ισχύει με την καλλιέργεια του μύκητα, από πού έρχονται τα εμβολιασμένα δέντρα, πόσος χρόνος απαιτείται για να αρχίσει να καρποφορεί και αν τελικά συμφέρει να επενδύσει κανείς.
Στα μυστικά της τυποποίησης της τρούφας μάς μύησαν σε μια οικοτεχνία στη Βέροια. Είδαμε πώς παραλαμβάνονται οι πολύτιμοι μύκητες από τους τρουφοσυλλέκτες ή τους καλλιεργητές, σε ποιες συνθήκες γίνεται η επεξεργασία και η τυποποίησή τους και πώς πρέπει να τους συμπεριφερθούμε στο σπίτι μας, αφού τους αγοράσουμε.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|