|
Σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3, 2021.
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών, που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροϊστορίας της Ελλάδας. Μιας ιστορίας βιωμένης μέσα από πολλαπλές ζωές..
Οι μνήμες τους είναι πολύτιμες όχι μόνο γιατί είναι οι τελευταίες επιζήσασες μιας μαρτυρικής ιστορικής περιόδου, αλλά γιατί συνδιαμόρφωσαν, με λειψά συναισθήματα κι έναν λεηλατημένο ψυχικά κόσμο, μια νέα ζωή.
Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από 4 αυτοτελή επεισόδια και εκτός από προσωπικές αφηγήσεις αξιοποιεί ανέκδοτες φωτογραφίες, video, έγγραφα μαρτυρίες και ακαδημαϊκές αναλύσεις.
Δείτε σήμερα:
«Χρόνοι ζοφεροί»
Eπεισόδιο 3
Η αντίσταση, ο διωγμός των Εβραίων, το Ολοκαύτωμα στη Βιάννο της Κρήτης. Οι άνθρωποι πουλούν τα πάντα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Σε αυτό το τρίτο επεισόδιo της σειράς ντοκιμαντέρ μιλούν οι τελευταίες επιζήσασες της φρίκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποιες δεν είναι πια στη ζωή. Γυναίκες που τους στέρησαν την οικογένεια, το φαγητό, την έκφραση, την αξιοπρέπεια.
Η εβραιοπούλα που έκανε παιχνίδι τη φυγή, ενώ υπήρξε μάρτυρας του εξευτελισμού της φυλής της. Η φοιτήτρια που οραματίστηκε μια ελεύθερη ζωή, η γυναίκα της αντίστασης, η κοπέλα της υπαίθρου που πουλούσε την προίκα της για ένα κομμάτι ψωμί. Η γυναίκα που δούλεψε για τον κατακτητή ή αυτή που ενέδωσε ερωτικά, για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ. Γυναίκες που παλεύουν με τις μνήμες της φρίκης και συνθέτουν τη μικροϊστορία της Ελλάδας.
Σκηνοθεσία – έρευνα: Τάνια Χατζηγεωργίου
Έρευνα- σενάριο: Ηλιάννα Σκουλή
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής και στο τέταρτο επεισόδιο Διονύσης Τσακνής.
Μοντάζ: Ελένη Χρυσομάλλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς, Νίκος Σταυρόπουλος, Ευθύμης Σημαδόπουλος.
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|