|
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.
Δείτε σήμερα:
«Το κανονάκι»
Eπεισόδιο 15
Πώς ταξιδεύει η μουσική και πώς τα μουσικά όργανα; Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός μουσικού οργάνου; Πού «γεννήθηκε» και πόσους τόπους επισκέφθηκε για να ζήσει και να «δημιουργήσει»;
Ένα ταξίδι στην ιστορία και στο χαρακτήρα του μουσικού οργάνου «κανονάκι» από τα δεξιοτεχνικά χέρια των «κανονιέρηδων» της μουσικής.
Μια ερευνητική διαδρομή σε ένα όργανο της Αστικής μουσικής παράδοσης που κοσμεί με την παρουσία και το ρόλο του την τροπική μουσική σε ένα πολύ εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο. Η ιστορία του είναι πολύ μακριά. Συνδέεται ίσως άμεσα με τη Σχολή των Πυθαγορείων από όπου προέρχεται και το όνομά του. «Κανών», «ο Κανόνας του Πυθαγόρα», «το μονόχορδο του Πυθαγόρα». Εικάζεται ότι κατά την εποχή της ακμής των Πυθαγορείων η μορφή του οργάνου καθόριζε για πρώτη φορά τις αριθμητικές σχέσεις που προσδιορίζουν τα μουσικά διαστήματα της οκτάβας! Στη μακριά πορεία της εξέλιξής του, όργανα παρόμοια με αυτό εντάχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στους κόλπους της Αραβικής και Οθωμανικής μουσικής και μετεξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, παίρνοντας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα τη σημερινή μορφή του.
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, ήταν γνωστό με την ονομασία «ψαλτήριο». Οι αρχές του ανιχνεύονται στον ασιατικό χώρο, πολλούς αιώνες πριν από τους αρχαιοελληνικούς κλασικούς χρόνους.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ – σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ - φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - ηχοληψία
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ - οργάνωση παραγωγής
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|