|
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.
Δείτε σήμερα:
«Νέες Αρχαίες Μουσικές»
Eπεισόδιο 11
Ποια είναι η καταγωγή της μουσικής; Πώς γεννήθηκε, πώς εξελίχθηκε, πώς έφτασε και ζει ανάμεσά μας; Πώς ο άνθρωπος έφτιαξε τα πρώτα του μουσικά όργανα και ποια διάρκεια ζωής έχουν;
Υπάρχουν αρχαία όργανα στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα και τι μουσική παίζουν; Ποιος ήταν ο ρόλος και η χρησιμότητα της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα και ποιος είναι σήμερα στην «pop» μουσική σκηνή;
Ο φακός της εκπομπής, εστιάζει από μία σύγχρονη οπτική θέση, στην προέλευση της μουσικής και στην εξέλιξη των μουσικών οργάνων. Πώς μια αρχαία λύρα υπάρχει σήμερα στα χέρια ενός σύγχρονου δημιουργού και πώς αυτή δημιουργεί τη δική της σύγχρονη ηχητική διάσταση στη μουσική σκηνή; Πώς ένας αυλός με αρχαία καταγωγή επιβάλλει σήμερα τη θέση του στην εκφραστική αναζήτηση των νέων μουσικών;
Υπάρχει σήμερα στη μουσική μας αντίληψη, στις μουσικές μας αρμονίες και μελωδίες κρυμμένη βαθιά μια αρχαία μουσική και πώς τη συναντάμε;
Υπάρχουν σήμερα μουσικά όργανα που αναγεννήθηκαν μετά από 2.000 χρόνια και παίζουν μουσική pop και dub?
Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα μια μουσική άνθηση στη μουσική παιδεία και στην αναγέννηση άγνωστων και ξεχασμένων οργάνων. Πολλά μουσικά όργανα καταλαμβάνουν θέση έκφρασης στα σύγχρονα μουσικά σχήματα.
Ο μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής της αρχαίας λύρας Νίκος Ξανθούλης με το μουσικό σχήμα του «Χρυσέα Φόρμιγξ» μάς αποκαλύπτει μουσικές έννοιες που πηγάζουν από την ευρύτητα δυνατοτήτων έκφρασης του αρχαίου αυτού οργάνου, στη σύγχρονη μουσική σύνθεση.
Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου με το μουσικό σχήμα της Lyre’ n’ Rhapsody, ο Θοδωρής Κουμαρτζής με τους Pausis Progect, ο Κωνσταντίνος Φραγκής και ο Αντώνης Κτενάς από τη μουσική ομάδα Ευτέρπη και η Νάνσυ Κλαμπάτσα μάς αναδεικνύουν μουσικές όψεις, εκφράσεις, μελωδικά σχήματα και αναζητήσεις που απευθύνονται και επιδρούν στη συναισθηματική και ψυχική μας σφαίρα, στο σύγχρονο παρόντα χρόνο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ – σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ - φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - ηχοληψία
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ - οργάνωση παραγωγής
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|