|
Η «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη επανέρχεται μ’ έναν νέο κύκλο 12 επεισοδίων στο ERΤNEWS. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 23:00 η πρεμιέρα αυτού του κύκλου της εκπομπής που πραγματεύεται δύσκολα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, παρακινώντας μας να «ξεβολευτούμε», να προβληματιστούμε και ίσως ακόμη να επανεξετάσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα.
Η χρονογράφος Ρέα Βιτάλη, με εξερευνητική διάθεση και μέσω μίας ετερόκλητης σύνθεσης επισκεπτών που καταθέτουν τις γνώσεις και τα βιώματα τους, προσεγγίζει την κάθε θεματική πολύπλευρα, αποσαφηνίζοντας πολύπλοκα ζητήματα και αναδεικνύοντας νέες οπτικές.
Άλλοτε μελετώντας το παρελθόν κι άλλοτε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στόχος της εκπομπής είναι να προσφέρει «τροφή για σκέψη», όχι για να δοθούν αναγκαστικά απαντήσεις, αλλά σίγουρα για να εγερθούν ερεθίσματα και ερωτήματα.
Η φετινή σεζόν, στην Πρεμιέρα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 23:00 στο ERTNEWS μπαίνει δυναμικά, με το επεισόδιο «Τρεις γυναίκες για τρία νοσοκομεία» . Ξεκινά με την ιστορία, του Ευαγγελισμού, του μαιευτήριού Έλενα και του νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος η Σωτηρία μέσα από την απόλυτη αφοσίωση στον ιερό σκοπό της δημιουργίας τους, τριών γυναικών . Της Βασίλισσας Όλγας, της Έλενας Βενιζέλου και της Σοφίας Σλήμαν αντίστοιχα.
“Τρείς γυναίκες φως. Να τις μνημονεύουμε και να τις θυμόμαστε πάντα» ‘όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ρέα Βιτάλη.
Ακολουθούν θέματα όπως
1) Α) ο «τολμηρός» και επίκαιρος διάλογος γύρω από την έμφυλη ταυτότητα, διερευνώντας την είσοδο του ‘ΤΟ’ στη ζωή και το λεξιλόγιο μας με τον Sam Albatros, καλλιτέχνης – συγγραφέας και Λέκτορας Ψυχολογίας στο King’s college London που ανήκει στην γενιά non binary
2) Το επεισόδιο με τίτλο «Από την Αλβανία…» όταν η Ρέα Βιτάλη προσκαλεί 6 συναρπαστικούς συνομιλητές να αφηγηθούν την προσωπική τους διαδρομή, αναδεικνύοντας τις πιο ανεξερεύνητες πτυχές της Αλβανικής μετανάστευσης ,
3) Η περιπλάνηση στα νεκροταφεία της Αττικής , από το Αρχαίο του Κεραμεικού, την υπαίθρια γλυπτοθήκη του Α Νεκροταφείου , έως το σπουδαίο ιστορικά για την μεταπολεμική σύγχρονη Ελλάδα Γ Νεκροταφείο της Νίκαιας, μια διαδρομή ιστορίας γεμάτο εκπλήξεις
αλλά και στο επεισόδιο «ΣΚΥΤΑΛΗ» όπου
4) τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες αφηγούνται στην Ρέα Βιτάλη τι σημαίνει να παραλαμβάνουν, ν’ αναλαμβάνουν, να ακολουθούν, την «Σκυτάλη» της γνώσης, των ευθυνών, της χαράς, της απόλυτης αφοσίωσης στο έργο που τους κληροδότησε η οικογενειακή τους παράδοση .
Επίσης στον πέμπτο κύκλο της εκπομπής θα παρακολουθήσουμε συνεντεύξεις προσώπων με ιδιαίτερο ειδικό βάρος το καθένα, όπως αυτό του
1) Μιχάλη Τσαμάζ , του επί 24 χρόνια Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου του Ομίλου ΟΤΕ του ανθρώπου δηλαδή, του βραβευμένου μάνατζερ από το HARVARD που οφείλουμε την εξυγίανση και σταθεροποίηση του μεγάλου οργανισμού.
Αλλά και της
2) Μαρίας Κατσικαδάκου όπου με εξομολογητική και «ακομπλεξάριστη» διάθεση ξετυλίγει στην Ρέα Βιτάλη το νήμα μίας συναρπαστικής ζωής, εστιάζοντας στη σεξουαλική της ταυτότητα, παρουσιάζοντας παράλληλα το χρονικό της λεσβιακής κοινότητας στην Ελλάδα.
Από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή το ραντεβού με την ΚΕΡΑΙΑ της Ρέας Βιτάλη , στις 23:00 στο ERTNEWS.
Δείτε σήμερα:
«Μουσείο Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια»
Eπεισόδιο 8
Η ΚΕΡΑΙΑ, τηλεοπτικό εγχείρημα της χρονογράφου Ρέας Βιτάλη, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, επισκέπτεται την Καλαμάτα και σας παρουσιάζει την Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών της κας Βικτωρίας Καρέλια.
Στο εμβληματικό Μουσείο στο κέντρο της πόλης , της Μασσαλίας του Μοριά όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Καλαμάτα η Ρέα Βιτάλη, εκτίθενται 100 παραδοσιακές φορεσιές , μια σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα.
Η εμπνεύστρια και δημιουργός του , κα Βικτωρία Καρέλια θυμάται ακόμα και σήμερα τα πρώτα αποκτήματά της, δύο φορεσιές από την Μακεδονία που ήρθαν στην κατοχή της το μακρινό 1978.
Επίσης μας μιλά για τον αγώνα της σε ότι αφορά την συντήρηση των φορεσιών που αποκτά και επισημαίνει την έλλειψη σπουδαίων ενδυματολόγων – συντηρητών που θα ενσκήψουν πάνω στα παραδοσιακά ενδύματα ώστε να συντηρηθούν και να δοθούν στο παρόν και στο μέλλον με την αξία που τους αρμόζει.
Ξεναγούμαστε επίσης με κάθε λεπτομέρεια στα εκθέματα της συλλογής με τη βοήθεια της υπεύθυνης του εκθεσιακού χώρου Μαρίνας Κομπόκη.
Συγκρατήστε, το μαύρο νυφικό της Σκοπέλου με τον πλισέ διαμορφωμένο στο χέρι, τις γιορτινές φορεσιές από τις Μεταξάδες Έβρου, με τις οπές στο στήθος για τον θηλασμό , την φορεσιά από το Καστελόριζο με την γούνινη επένδυση, σημάδι πλούτου, αλλά και τα μοναδικά νομίσματα κρεμασμένα στο στέρνο των γυναικών σημάδι επίδειξης αλλά και ετοιμότητας στην διαφυγή ολόκληρων οικογενειών όταν και όπου χρειάστηκε. Δείτε επίσης τις φορεσιές των Σαρακατσάνων και Θεσσαλών που από αυτές εμπνεύστηκε ο σπουδαίος σχεδιαστής Ζαν-Πολ Γκοτιέ. Το ένδυμα της Βασίλισσας Αμαλίας αλλά και πως η Βασίλισσα Όλγα αργότερα προσάρμοσε στην γυναικεία τοπική ενδυμασία του Μενιδίου τα πορφυρά βασιλικά χρώματα και υφάσματα.
Εξαιρετική και η παρουσία στο ίδιο επεισόδιο της Συγγραφέως Ζέφης Κόλια, όπου με αφορμή το βιβλίο της «Βελονιές της πρωτοπορίας» μας ταξιδεύει στην εξέλιξη της μόδας και του ενδύματος από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα , γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει «η μόδα είναι η φόδρα των γεγονότων»
Το ταξίδι στην Καλαμάτα ολοκληρώθηκε με την βοήθεια της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων , Τζίνας Καρέλια, όπου μαζί με τους χορευτές και χορεύτριες της ομάδας της , επισκεφτήκαμε το κάστρο της πόλης και μας χάρισαν μοναδικούς χορούς, θυμίζοντάς μας την σημασία διάσωσης τους γιατί όπως λέει η Ρέα Βιτάλη «ο χορός είναι χαρά ζωής».
Ιδέα-Έρευνα: Ρέα Βιτάλη
Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος
Αρχισυνταξία: Βούλα Βουδούρη
Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|