ΤΡΙΤΗ  17/03/2020
09:40 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Προσωπικά   (E)   
Ενημέρωση / Συζήτηση





Δείτε σήμερα: «Αποστολή στην Τεχεράνη. Το άνοιγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δύση μετά την άρση του εμπάργκο» Η

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μετά την άρση του εμπάργκο επιθυμεί να βγει από την απομόνωση και να προσελκύσει επενδυτές και επισκέπτες.

Όλα αυτά τα χρόνια, η πρόσβαση για τους δημοσιογράφους ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ακόμα όμως και σήμερα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δημοσιογραφικές αποστολές από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και να καταγραφεί η πραγματική εικόνα στο εσωτερικό της χώρας.

Η Έλενα Κατρίτση με την κάμερα της εκπομπής «Προσωπικά» κατέγραψε τη ζωή στην Τεχεράνη και μίλησε με Ιρανούς και Έλληνες, τόσο σχετικά με τις απαγορεύσεις όσο και με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα από την ελληνική πλευρά (ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός δυτικής χώρας που την επισκέφθηκε), αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ιράν, Γεώργιος Αϋφαντής, πιστεύει ότι σε δέκα χρόνια, το Ιράν δεν θα αναγνωρίζεται και εξηγεί γιατί αποτελεί χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις και οικονομικές συμφωνίες. Σύμφωνα με αναλυτές διαθέτει πρώτες ύλες, φθηνό εργατικό δυναμικό σχετικά υψηλής εξειδίκευσης, νεαρό σε ηλικία πληθυσμό (τα 2/3 είναι κάτω των 30 χρόνων) και πολιτική σταθερότητα.

Αγκάθι στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, παραμένουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εκτελέσεις θανατοποινιτών, ανάμεσά τους και ανήλικοι, οι οποίες το 2015 ξεπέρασαν τις 1.000.

Η χώρα αυτή, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, έχει τους δικούς της κανόνες και νόμους και όποιος θέλει να την επισκεφθεί, οφείλει να τους σεβαστεί. Οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά τις κόκκινες γραμμές που επιβάλλει το θεοκρατικό καθεστώς. Όπως ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας και ο τρόπος συμπεριφοράς που αφορά κυρίως στις γυναίκες (απαγορεύεται ακόμα και η χειραψία ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και μία γυναίκα), η λογοκρισία και οι αυστηροί έλεγχοι σε όσα προβάλλονται, λέγονται και γράφονται (στον κινηματογράφο, στη μουσική, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.). Ο εκδότης Σαντέχ Σαμιί αναγκάστηκε να καταστρέψει κείμενα, γιατί το περιεχόμενό τους δεν ήταν αρεστό στις Αρχές.

Ο ρόλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Μέση Ανατολή, που σήμερα ταλανίζεται από τον εμφύλιο στη Συρία, την τρομοκρατική δράση του ISIS και τις συγκρούσεις συμφερόντων στην περιοχή, είναι καθοριστικός.




Aρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άκης Μιταυτσής
Εκτέλεση παραγωγής: Filmiki Productions


Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση

(E)
Επόμενο > [K8] Ταξιδεύοντας με τη Μάγια (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά