ΚΥΡΙΑΚΗ  15/03/2020
07:45 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ   (E)   
Ενημέρωση / Πολιτισμός




Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Οι Βιβλιοθήκες που θα παρουσιαστούν είναι:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
2. Γενάδειος Βιβλιοθήκη
3. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
4. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
5. Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α
6. Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης


Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.


Δείτε σήμερα: Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Ινστιτούτου

Στο κέντρο της Αθήνας, στην αρχή της οδού Πατησίων και απέναντι από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται και η Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Ινστιτούτου. Η πλούσια συλλογή της, μας γνωρίζει την Ιταλική Γλώσσα και τη μεγάλη παράδοση της ιταλικής κουλτούρας. Εδώ μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με όλη την ιταλική πρωτοπορία ανά τους αιώνες, αρχίζοντας από την αρχαία Ρωμαϊκή Γραμματεία, περνώντας στην προσφορά της ιταλικής Αναγέννησης και φτάνοντας στη σύγχρονη ιταλική Τέχνη μέσα από την όπερα, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το κέντρο αυτό του ιταλικού πολιτισμού φέρνει κοντά τους Ιταλούς και τους Έλληνες και δίνει την ευκαιρία στους δύο λαούς να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους, αλλά και να ανακαλύψουν παράλληλες ιστορικές διαδρομές και πολιτιστικές ομοιότητες.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ευγένιος Νινιός (αρχιτέκτων), Luigi Marras (πρέσβης Ιταλίας), Monica Zecca (διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου), Χριστίνα Ταμπουρατζή (βιβλιοθηκονόμος), Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή (συγγραφέας- διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης), Άννα Παπασταύρου (μεταφράστρια), Γεράσιμος Ζώρας (καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών), Δημήτρης Μαυρίκιος (σκηνοθέτης – μεταφραστής), Στέφανος Σάμιος (καθηγητής Φιλοσοφίας).

Διαβάζει η ηθοποιός Frantzesaka Minutoli.




https://goo.gl/XPVhGh

(E)
Επόμενο > [K8] Η Μηχανή του Χρόνου (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά