|
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους.
Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Δείτε σήμερα:
«Νίκος Δήμου»
Ο Νίκος Δήμου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Κολέγιο Αθηνών και σπούδασε γαλλική φιλολογία.
Την περίοδο 1954 - 1960 σπούδασε φιλοσοφία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ ήδη είχε αρχίσει να ασχολείται με το γράψιμο.
Το πρώτο βιβλίο του εκδόθηκε το 1953.
Το 1962 ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης και, το 1965, ίδρυσε δική του διαφημιστική εταιρία. Εκτός από επαγγελματικές εμπορικές διαφημίσεις, η εταιρία συμμετείχε σε κοινωφελείς πρωτοβουλίες, π.χ. το σήμα «Δεν ξεχνώ» για την Κύπρο.
Από το 1983 ο Νίκος Δήμου ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή.
Το 1979 άρχισε να δημοσιογραφεί με επώνυμες στήλες στα περιοδικά Επίκαιρα, 4Τροχοί, Τέταρτο, Φωτογράφος, Status, Odyssey, RAM, Car, καθώς και στις εφημερίδες Το Βήμα, Καθημερινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, και Έθνος της Κυριακής.
Αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς Έλληνες συγγραφείς, καθώς έχει εκδώσει περίπου 60 βιβλία, ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίων, φιλοσοφίας, μελετών, σχολίων, σάτιρας, και επιπλέον επιδόθηκε και σε μεταφράσεις.
Γνωστότερα είναι συνοπτικά βιβλία όπου αναλύει και κρίνει την ελληνική πραγματικότητα:
Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας, 1975, Πατάκης, Οι Νέοι Έλληνες, 1980, Πατάκης, Η Χαμένη τάξη, 1985, Πατάκης, Απολογία ενός ανθέλληνα, 1997, εκδόσεις opera, κ.ά.
Το βιβλίο του Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας έχει ανατυπωθεί 31 φορές στην Ελλάδα και μεταφραστεί και εκδοθεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και βουλγαρικά.
Από τα πεζά έργα του αναφέρουμε ενδεικτικά τα:
Παρ’ όλα αυτά, 1981, Πατάκης, Μικρά βήματα, 1986, Πατάκης, Το ημερολόγιο του καύσωνα, 1988, Πατάκης, Τολμηρές ιστορίες, 1989, Πατάκης,
Περισσότερο στοχαστικά είναι τα έργα του: Ο Έλληνας Βούδας, 1984, Πατάκης, Το απόλυτο και το τάβλι, 1984, Πατάκης και Τρίπτυχο: Επικοινωνία, Αγάπη, Ελευθερία, 2002, Πατάκης.
Ποιητικά βιβλία (μεταξύ των άλλων): Το βιβλίο των γάτων, 1977, Νεφέλη, και Ποιήματα 1950-1990, 1993 Νεφέλη. Το βιβλίο των Γάτων, έχει εκδοθεί και στα ιταλικά με τον τίτλο “La Gatta di Corfu”.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά και πορτογαλικά.
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.
Διεύθυνση φωτογραφίας-μοντάζ: Ξενοφών Βαρδαρός.
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.
https://goo.gl/BjRjgR
|
|