|
Μια ομάδα ιστορικών μάς ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, συνδεδεμένα με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Αφηγούνται την Ιστορία στον τόπο της.
Το σπάνιο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και άλλων φορέων βοηθά στην κατανόηση της Ιστορίας.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της Ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους, που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο -ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη, στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνά του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.
Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμιων) και οι επιλεγμένες μουσικές, που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.
Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.
Δείτε σήμερα:
«Η Ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων- Μέρος Α’: Από τη Συνθήκη της Λωζάνης στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1923-1974)» & «Η Ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων - Μέρος Β’: Η ένοπλη ειρήνη, τα Ίμια και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ Ιστορικοί Περίπατοι. Ο Πιέρρος Τζανετάκος πραγματοποιεί με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο μια αναδρομή στα γεγονότα που καθόρισαν τη σχέση Ελλάδας- Τουρκίας, ξεκινώντας από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης και φθάνοντας έως τη διπλή τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Το οδοιπορικό ξεκινά από το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», όπου αναλύονται οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και οι όροι της Συνθήκης της Λωζάνης, και καταλήγει στο παλαιό κτήριο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κολωνάκι, όπου αναδεικνύονται οι πτυχές του Κυπριακού Ζητήματος και οι βασικοί σταθμοί έως και το ξέσπασμα του «Αττίλα» στη μεγαλόνησο. Ενδιάμεσοι σταθμοί πρώτον το σπίτι του Στεφάνου και της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, ησυχαστήριο του Ελευθερίου Βενιζέλου την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός εμπνεύστηκε και σχεδίασε την πολιτική που κατέληξε στο Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας το 1930 και δεύτερον ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας, όπου φωτίζεται το καίριο ζήτημα της ελληνικής και της μουσουλμανικής μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη και Θράκη αντιστοίχως.
«Η Ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων - Μέρος Β’: Η ένοπλη ειρήνη, τα Ίμια και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Μετά την αναζήτηση των ιστορικών γεγονότων βάσει των οποίων καθορίστηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης έως και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πιέρρος Τζανετάκος και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος πραγματοποιούν μια ιστορική διαδρομή σε όσα διημείφθησαν τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο περίπου τα τελευταία 40 χρόνια. Από την περίοδο της λεγόμενης «ένοπλης ειρήνης» 1976-1987, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου μέσω του τραγικού περιστατικού των Ιμίων που κόστισε τη ζωή τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού έως και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές στο χείλος μιας ένοπλης σύρραξης. Με κυρίαρχα θέματα την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των θαλάσσιων χωρικών υδάτων, τον εθνικό εναέριο χώρο, τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης, την κυριαρχία σε συγκεκριμένα τμήματα του Αιγαίου, καθώς φυσικά και το τι μέλλει γενέσθαι στην παρανόμως κατεχόμενη από τουρκικά στρατεύματα Κύπρο, Αθήνα και Άγκυρα εξακολουθούν έως και σήμερα να διαφωνούν εντόνως. Την ώρα που το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον κρίνεται ως ιδιαιτέρως ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, οι ελληνοτουρκικές διαφορές του παρελθόντος έρχονται ξανά στην επιφάνεια υπό νέους όρους και στη βάση νέων συνθηκών.
Παρουσίαση- Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
https://goo.gl/7dKmoZ
|
|