|
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.
Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.
Δείτε σήμερα:
«Τα μοναστήρια των Ζαγοροχωρίων»
Τριάντα χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια.
Αποτελούν μία ξεχωριστή οικιστική και ιστορική ενότητα 46 χωριών.
Η περιοχή χωρίζεται στο Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι.
Το Ζαγόρι είναι περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακή γεωλογία και δύο εθνικούς δρυμούς. Ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το φαράγγι του Βίκου και ο άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα. Με υπέροχα μονότοξα ή τρίτοξα πέτρινα γεφύρια και πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, όπως το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.
Στο κεντρικό Ζαγόρι στο χωριό Άνω Πεδινά, δεσπόζει η εντυπωσιακή Μονή της Ευαγγελίστριας. Η Μονή αποτελεί εξαίρετο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων. Το Καθολικό της, είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1793. Εσωτερικά διακοσμείται με όμορφες αγιογραφίες.
Αξιοσημείωτη είναι η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
Τα Φωτεινά Μονοπάτια, συνεχίζοντας το οδοιπορικό τους στα Ζαγοροχώρια, επισκέπτονται το μικρό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Μονοδένδρι, χτισμένο κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, της χαράδρας του Βίκου.
Στέκει εκεί 600 περίπου χρόνια. Κατά την παράδοση χτίσθηκε από ασκητές, οι οποίοι από τον 13ο αιώνα ασκήτευσαν στις σπηλιές που υπάρχουν βορειοδυτικά από το Μοναστήρι.
Στην περιφέρεια των Ιωαννίνων, μόλις 20 χλμ. από την Κόνιτσα βρίσκεται η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου.
Το ιδιαίτερο της θέσης της Ι. Μονής, μόλις 400 μέτρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στην ανάδειξη της Μονής, ως ένα από τα εκλεκτότερα μνημειακά συγκροτήματα της Ηπείρου, και σημείο αναφοράς της ελληνικής επικράτειας.
Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από εκστρατεία στην Σικελία.
Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
1. Πατήρ Χρυσόστομος
(Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων)
2. Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου
(Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητρόπολης Ιωαννίνων)
3. Ιερομόναχος Αρσένιος
(Ι. Μονή Μολυβδοσκεπάστου)
4. Χρυσόστομος Καρράς
(Φιλόλογος - Αρχαιολόγος)
5. Ιωάννης Λιούγκος
(Συντηρητής Έργων Τέχνης)
|
|