|
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.
Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.
Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.
Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.
Δείτε σήμερα:
«1η Μπιενάλε της Ρίγα: Όλα ήταν για πάντα μέχρι που δεν ήταν πια»
Η Εποχή των Εικόνων παρουσιάζει την 1η διεθνή Μπιενάλε που έγινε στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, το καλοκαίρι του 2018.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, προσκεκλημένη από την Μπιενάλε και την Ελληνίδα επιμελήτριά της Κατερίνα Γρέγου, βρέθηκε εκεί τις ημέρες των εγκαινίων.
Κατέγραψε την έκθεση, συνάντησε αρκετούς από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι δικοί μας Νίκος Ναυρίδης και Στέλιος Φαϊτάκης και συζήτησε με την Κ. Γρέγου τις ειδικές παραμέτρους που καθιστούν αυτή την Μπιενάλε μοναδική στην καταγραφή της ζωής που αλλάζει στη Βαλτική, μέσα από έργα μεγάλης ενσυναίσθησης και ευαισθησίας.
Θα δούμε πώς οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που συντελούνται στο οικοσύστημα, την παραγωγή, τη γλώσσα, την επιστήμη, όχι μόνο στη Βαλτική αλλά και σε όλον τον κόσμο αφού νέα δεδομένα εξαφανίζουν τα παλιά ενώ «Όλα ήταν για πάντα μέχρι που δεν ήταν πια».
Αυτός είναι και ο τίτλος της Μπιενάλε γύρω από τον οποίο κινείται η εκπομπή.
Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σταμάτης Γιανούλης
Μοντάζ-Μιξάζ: Λουκία Ανδρέαδη
Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης
https://goo.gl/BjRjgR
|
|