|
Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις.
Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, τις Τέχνες και στην κοινωνία.
Δείτε σήμερα:
«Αρχιπέλαγος»
Η 34άχρονη υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου απεχθάνεται την οικολογία του γραφείου και της θεωρίας και σαρώνει τις ελληνικές θάλασσες. Μετά τις πολύχρονες σπουδές της στη Βρετανία, θα μπορούσε να δουλέψει σε δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά διάλεξε να κάνει επιστημονική έρευνα στη χώρα της, μελετώντας τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα του Αιγαίου.
Σήμερα, είναι επικεφαλής της ομάδας έρευνας μίας ανεξάρτητης από πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικής οργάνωσης, που στο επίκεντρό της, έχει τη διάσωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς όπως υποστηρίζει, «το Αιγαίο, είναι η τελευταία εναπομείνασα σημαντική περιοχή της Μεσογείου και πρέπει να διασωθεί».
Η καθημερινότητά της, μοιράζεται μεταξύ Ικαρίας, Σάμου και Βόρειων Δωδεκανήσων, αλλά «αν οι ερευνητικές υποχρεώσεις το απαιτούν, μπορώ να βρεθώ μέχρι το Λυβικό Πέλαγος», τονίζει χαρακτηριστικά.
Επιστήμων, αλλά προπάντων ακτιβίστρια, η κα Μήλιου υποστηρίζει ότι τα οικολογικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται στα επιστημονικά εργαστήρια, αλλά κυρίαρχα, απαιτείται έρευνα πεδίου και πίεση προς τα εγχώρια, αλλά και τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. «Θαλάσσια έρευνα, σημαίνει εκτός από μελέτη και προστασία, κι αυτό δεν γίνεται από το γραφείο ή μπροστά στον υπολογιστή. Στην Ελλάδα η προστασία του περιβάλλοντος δυστυχώς, αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων, φιλολογική συζήτηση και όχι δράση. Δυστυχώς όμως, δεν σώζονται έτσι τα οικοσυστήματα, ούτε και φυσικά δημιουργείται περιβαλλοντική – οικολογική συνείδηση στους πολίτες».
Για την Ελλάδα της κρίσης, λέει, ότι είναι μία ευκαιρία όχι για να παρακάμψουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά για να τα φέρουμε μπροστά και να τα αντιμετωπίσουμε: «Εφόσον ως κοινωνία συνειδητοποιήσουμε ότι ο μοναδικός θαλάσσιος πλούτος μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και η διέξοδος από την κρίση». Η ίδια, σε μία εποχή όπου δεκάδες νέοι επιστήμονες ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, λέει, ότι υπάρχουν διέξοδοι, αρκεί κανείς να έχει τα μάτια του ανοιχτά...
https://goo.gl/Ge4INH
|
|