|
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.
Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.
Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.
Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.
Δείτε σήμερα:
Πηνελόπη Δέλτα» - 2/5/1941 Θάνατος Π. Δέλτα
Για τους περισσότερους, η Πηνελόπη Δέλτα είναι ένα μυθικό πρόσωπο που γνωρίσαμε στα παιδικά μας χρόνια μέσα από τα βιβλία της.
Bιβλία που μας συνεπαίρνουν ακόμη και σήμερα, παρ’ όλο που το πρώτο της βιβλίο έχει γραφτεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και το τελευταίο της πριν από 70 χρόνια.
Γραμμένα σε μία εποχή όπου ο δημοτικισμός ισοδυναμούσε με κοινωνική επανάσταση, είναι απαλλαγμένα από τις γλωσσικές ακρότητες των απαρχών του κινήματος.
H Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια τον Aπρίλιο του 1874. Eίναι το τρίτο παιδί του Eμμανουήλ Mπενάκη και της Bιργινίας Xωρέμη. Mεγαλύτερα αδέλφια της είναι η Aλεξάνδρα και ο Aντώνης, Τρελαντώνης, ιδρυτής αργότερα του «Μουσείου Μπενάκη». Mετά την γέννηση της Δέλτα ακολουθούν άλλα τρία παιδιά, ο Kωνσταντίνος [που πεθαίνει σε ηλικία 2 χρονών], ο Aλέξανδρος και η Aργίνη.
Εκτός από τα κείμενά της, αφηγηματικά η κριτικά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ζωή της καθώς μεγαλώνει σε ένα σπίτι με έντονη πολιτική δραστηριότητα.
Ο πατέρας της ήταν από τους στυλοβάτες της πολιτικής του Βενιζέλου, διετέλεσε Υπουργός αλλά και Δήμαρχος των Αθηνών σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Το 1895, η Πηνελόπη Δέλτα παντρεύεται με υπόδειξη της οικογένειάς της, το Στέφανο Δέλτα, αλλά καθοριστική για την ίδια ήταν η γνωριμία της το 1905 με τον Ίωνα Δραγούμη...
Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης
Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας
Ήχος: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Μοντάζ: Ραφαέλ Αλούπης
Κείμενο:Αλέκος Ζάννας
Αφήγηση:Λυδία Φωτοπούλου
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
https://goo.gl/BjRjgR
|
|