ΤΕΤΑΡΤΗ  02/10/2019
08:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Προσωπικά   (E)   
Ενημέρωση / Συζήτηση





Δείτε σήμερα: Οι χριστιανοί της Αιγύπτου: Οι επιθέσεις και οι απειλές που δέχονται, καθώς και το μέλλον του χριστιανισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής & «Κάιρο» - Β΄μέρος

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Πάπας και Πατριάρχης της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, σ’ αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία για τους χριστιανούς της Αιγύπτου, μιλούν στην Έλενα Κατρίτση για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, καθώς και για τα τελευταία περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στη χώρα. Ακόμη, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απειλές που δέχονται από το Ισλαμικό Κράτος και αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισημαίνει: «Όποια εκκλησία και αν είναι, είτε χριστιανική, είτε μουσουλμανικό τέμενος δεν ξέρουμε πότε η τύχη θα επιφυλάξει το χτύπημα. Εγώ ζω εδώ, στον Άγιο Γεώργιο, το καλό Ισλάμ. Το Κοράνι διδάσκει την ελεημοσύνη και την αγάπη...».
«Τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων εκμεταλλεύονται κάποιοι στο όνομα του Ισλάμ, στο όνομα του Χριστιανισμού. Μην ξεχνάμε, ότι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι έγιναν στο όνομα της θρησκείας». Επίσης, αναφέρεται στην τρομοκρατία που δέχονται πολλοί χριστιανοί της Αφρικής, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους αλλά και στους ιερείς που συχνά απειλούνται από τους τζιχαντιστές: «Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ιερείς μας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Γνωρίζω σε τι δύσκολες συνθήκες ζουν. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το αύριο...».

Ο Πάπας και Πατριάρχης της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρος Β' σε αποκλειστική συνέντευξη, μιλάει για το τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2016, στο παρεκκλήσι Πέτρου και Παύλου, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, αλλά και για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνουν τα περιστατικά βίας εναντίον των Κοπτών. «Η επίθεση δεν στόχευε μόνο την εκκλησία, αλλά ολόκληρο τον αιγυπτιακό λαό... Εδώ στην Αίγυπτο ζούμε μουσουλμάνοι και χριστιανοί, ως μία ενότητα... Η βία και η τρομοκρατία είναι ξενόφερτα, έστω και αν χρησιμοποιούνται από κάποιους Αιγυπτίους... Θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που ασκεί η Δύση και της αδυναμίας της να κατανοήσει τις αξίες και αρχές των αραβικών μας λαών, δημιουργήθηκαν λυπηρές καταστάσεις στη Συρία, στο Ιράκ και στην Ιορδανία. Αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν τα ίδια και στην Αίγυπτο. Καλώ τη Δύση να κατανοήσει, πρώτα απ’ όλα, τις αραβικές αξίες και τον αραβικό τρόπο σκέψης, πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα».

Στο Παλαιό Κάιρο, βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο της χριστιανοσύνης στην Αφρική. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μας ξεναγεί για πρώτη φόρα στο μουσείο και στον ανακαινισμένο ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου. Σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται δίπλα-δίπλα, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα, τίποτα δεν χωρίζει τους ανθρώπους.

«Κάιρο» - Β΄μέρος
«Έξι χρόνια μετά τις διαδηλώσεις στην Ταχρίρ, την πλατεία-σύμβολο της “Αραβικής Άνοιξης”, η Αίγυπτος ψάχνει το βηματισμό της»

Η Έλενα Κατρίτση συνεχίζει το οδοιπορικό της στο Κάιρο και καταγράφει με το φακό της εκπομπής «Προσωπικά» την κατάσταση που επικρατεί εκεί, έξι χρόνια μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο πληθυσμός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μεγάλωσε δραματικά και τον αριθμό των άστεγων οικογενειών. Το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο και η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους.

Σε μία ολόκληρη περιοχή, στις ανατολικές γειτονιές του Καΐρου, η φτώχεια αναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν στον κόσμο των νεκρών. Παιδιά γεννιούνται, μεγαλώνουν και παίζουν δίπλα σε ταφόπλακες. Ο αριθμός όσων έχουν βρει καταφύγιο στη «νεκρόπολη» παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με κάποιους ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, άλλοι πάλι μιλούν για διπλάσιους αριθμούς.

Η τουριστική κίνηση στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Η παρουσία της αστυνομίας στους τουριστικούς προορισμούς είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ χρειάζονται ειδικές άδειες για μετακινήσεις σε περιοχές, όπως η Χερσόνησος του Σινά.

Συχνά οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με αντιλήψεις που δεν τους επιτρέπουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, αλλά και με τη βαθιά πεποίθηση, ότι αποκλειστικά και μόνο εκείνες ευθύνονται για ό,τι τους συμβεί και αυτό αφορά τόσο στο ντύσιμο όσο και στην επιλογή τους να μην έχουν πάντα κάποιον συνοδό, όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. Η ανάγκη για ασφαλή μεταφορά των γυναικών εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, οδήγησε τη Ρίμι Φαουζί στη δημιουργία των «Ροζ Ταξί» που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες και οικογένειες.

Συχνά οι γυναίκες ακόμα και αν μάθουν κάποια τέχνη την εγκαταλείπουν, όταν παντρευτούν. Αυτό είναι και το παράπονο της Ελβετής Έβελιν Πορέτ, η οποία πριν από περίπου 35 χρόνια δημιούργησε ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής στο χωριό Tunis, το οποίο έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.




Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Σκηνοθεσία: Κώστας Γρηγοράκης
Δ/νση Φωτογραφίας : Κώστας Τριανταφύλλου
Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Γιατράκος




Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση

(E)
Επόμενο > [K8] Ο,ΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ... ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ! (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά