|
Η εκπομπή καταγράφει τις σημαντικότερες μορφές της πολιτιστικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας.
Δείτε σήμερα:
«Ελληνικός Κινηματογράφος: Τα ηρωϊκά χρόνια»
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζονται τα πρώτα βήματα των σκαπανέων του ελληνικού κινηματογράφου (Γιόζεφ Χεπ, Βιλλάρ, Γαβρίλης Λόγγος, Αχιλλέας Μαδράς, Αδελφοί Γαζιάδη, Ορέστης Λάσκος, Τόγκο Μισραχή, Δημήτρης Τσακίρηδς, Ηλίας Παρασκευάς).
Αυτοί είναι οι κινηματογραφιστές που από την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα μέχρι το 1940 προσπάθησαν, με ελάχιστα μέσα, να δημιουργήσουν κινηματογράφο στην Ελλάδα.
Τα αποσπάσματα των ταινιών είναι εντελώς άγνωστα στο ελληνικό κοινό και τα περισσότερα προβάλλονται για πρώτη φορά στην εκπομπή, μετά την συντήρηση και την τεχνική αποκατάστασή τους από τα εργαστήρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων προβάλλεται η πρώτη εμφάνιση της Σοφίας Βέμπο στην ταινία «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ» του 1938 που γυρίστηκε στην Αίγυπτο και του Μάνου Κατράκη στον «ΑΓΑΠΗΤΙΚΟ της ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ» του 1932, που είναι και η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία.
Επίσης παρουσιάζεται το μοναδικό σωζόμενο απόσπασμα από την ταινία «ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» με τη συμμετοχή της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο «έγχρωμες» ταινίες της εποχής: «Ο ΜΑΓΟΣ της ΑΘΗΝΑΣ» (1931) του Αχιλλέα Μαδρά, για την οποία οι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών χρωμάτισαν καρέ-καρέ το φιλμ και η «ΑΣΤΕΡΩ» του Δημήτρη Γαζιάδη, που χρησιμοποίησε μονοχρωμίες ανάλογες με το δραματικό ύφος κάθε σκηνής.
Οι ίσως αφελείς ερασιτεχνικές ταινίες του Γαβρίλη Λόγγου, που καταγράφουν την Αθήνα του Μεσοπολέμου, έχουν σήμερα τη σημασία τους, όπως επίσης και «Η ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ» του Μαδρά (1926), που ήταν μια υπερπαραγωγή της εποχής.
Ανάμεσα στις ταινίες του προπολεμικού κινηματογράφου υπάρχουν και τρία ιδιαιτέρως σημαντικά δείγματα κινηματογράφου.
Πρόκειται για την ταινία «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΛΛΑΡ», ταινία με έντονες επιρροές από τα ρεύματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου της εποχής, με πρωταγωνιστή και σεναριογράφο τον αγνοημένο σήμερα κωμικό ηθοποιό Νίκο Σφακιανάκη (Βιλλάρ), το «ΔΑΦΝΙΣ και ΧΛΟΗ», ταινία μυθοπλασίας του ελληνικού κινηματογράφου του Μεσοπολέμου, του Ορέστη Λάσκου και το υψηλής αισθητικής αξίας ντοκιμαντέρ του πρωτοπόρου Γιόζεφ Χεπ (1887-1968) «ΜΕΤΕΩΡΑ» (1923).
Τις ταινίες παρουσιάζει ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Θόδωρος Αδαμόπουλος, ο οποίος παράλληλα παρέχει σπάνιες πληροφορίες για τους δημιουργούς τους και τις συνθήκες υπό τις οποίες γυρίστηκαν αυτές.
|
|