|
Οι παλιοί φίλοι ξαναγυρνούν. Έρχονται για μία ακόμα φορά να φωτίσουν με τη λάμψη τους την οθόνη της ζωής μας.
Μέσα από ταινίες που μένουν στη μνήμη σαν η κάθε μια τους να αποτελεί ένα καρέ στη μεγάλη ταινία που λέγεται Ελλάδα.
Τα βάσανα, οι πόθοι, οι κρυφές επιθυμίες, ο χορός, το τραγούδι όλα είναι εδώ.
Τα παιδιά-θαύματα, το μελό, οι κακοί, οι συνθέτες, το μιούζικαλ, οι μπούφοι και ο ερωτισμός, αποτελούν τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός παζλ που άρχισε να στήνεται λίγο μετά τον πόλεμο μπροστά στα μάτια των Ελλήνων θεατών.
Άλλοτε ασπρόμαυρες κι άλλοτε έγχρωμες και φανταχτερές οι εικόνες του ελληνικού κινηματογράφου μπορούν ακόμα να παρασύρουν τις αισθήσεις μας σε μονοπάτια μυστικά και ανεξερεύνητα.
Τα είδωλά μας αφήνουν για λίγο την αιώνια λάμψη που τους χαρίζει το μαγικό φίλτρο του σελιλόιντ και έρχονται μπροστά στον φακό για να μιλήσουν, να θυμηθούν να σχολιάσουν αλλά και να σχολιασθούν.
Κριτικοί, δημοσιογράφοι, ιστορικοί, απλοί θεατές θα βοηθήσουν κι αυτοί στη σκιαγράφηση του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου, αλλά και των συνθηκών μέσα στις οποίες γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και κάποια στιγμή ίσως κατέρρευσαν οι θεματολογικές επιλογές του ελληνικού κινηματογράφου.
Δείτε σήμερα:
«Ελληνικά Μιούζικαλ» - Μέρος 1ο & 2ο
Η συγκεκριμένη εκπομπή έχει θέμα της το ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ.
Στο πρώτο μέρος, συνεντεύξεις ανθρώπων του χώρου, όπως των κριτικών Ροζίτας Σώκου και Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, εστιάζονται στον ορισμό και στην προέλευση του ελληνικού μιούζικαλ με κύρια αναφορά, στον κατεξοχήν εκπρόσωπο του είδους, τη δεκαετία του 1960, τον Γιάννη Δαλιανίδη. Η συμβολή του ερμηνεύεται ως προσπάθεια παντρέματος της ελληνικής λαϊκής επιθεώρησης και του αμερικανικού θέατρου. Σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης μιλάει για τη δημιουργία των μουσικών του ταινιών και αναφέρεται στις καταβολές των μοτίβων τους.
Επίσης, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας και ο χορογράφος Γιάννης Φλερύ, από τους συντελεστές των μιούζικαλ την εποχή της δεκαετίας του ’60, παραθέτουν στοιχεία για τη μουσική και τα μουσικοχορευτικά νούμερα των εν λόγω κινηματογραφικών ταινιών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η αιτιολόγηση της ευρείας απήχησής τους στο κοινό.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται στιγμιότυπα από ελληνικές μουσικές ταινίες χαρακτηριστικές του είδους.
Στο δεύτερο μέρος, άνθρωποι του χώρου και συντελεστές του είδους με προεξέχοντα τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, μιλούν για τα συστατικά στοιχεία του μιούζικαλ, για τον τρόπο παραγωγής του ή τις απαιτήσεις σχετικά με τα προσόντα των ηθοποιών που τα στελέχωναν. Αποτιμώνται τα ιδιάζοντα εγχώρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους και η συμβολή σ’ αυτό του Γιάννη Δαλιανίδη, την εποχή της συνεργασίας του με τη Φίνος Φιλμ.
Χορογράφοι όπως ο Γιάννης Φλερύ, ο Βαγγέλης Σειληνός και ο Φώτης Μεταξόπουλος, που συνεισέφεραν στις μουσικές ταινίες της δεκαετίας του 1960, αναφέρονται στη δική τους συμμετοχή και στα χορευτικά μοτίβα, ενώ ο Μίμης Πλέσσας μιλάει για το μιούζικαλ από την οπτική του μουσικοσυνθέτη.
Επίσης, απόσπασμα συνέντευξης του σκηνοθέτη Γιώργου Σκαλενάκη φωτίζει τη δική του προσφορά στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Προβάλλονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από μουσικές κωμωδίες της εποχής.
Παρουσίαση-κείμενα: Πάνος Κατέρης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ροζίτα Σώκου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 1991
Παρουσίαση: Πάνος Κατέρης
|
|