|
Η σειρά «Απόντες», την οποία παρουσιάζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, έχει σκοπό να τιμήσει τους δημιουργούς εκείνους που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά το έργο τους κοσμεί την ελληνική δισκογραφία και το κενό τους είναι πολλές φορές δυσαναπλήρωτο. Αυτούς, λοιπόν, τους δημιουργούς επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο Νίκο Μωραΐτη, μέσα από καταθέσεις ανθρώπων που τους έζησαν, ή ερμήνευσαν και αγάπησαν το έργο τους.Οι συζητήσεις πλαισιώνονται με υλικό αρχείου –φωτογραφικό και οπτικό-, καθώς και τραγούδια, άλλοτε από το αρχείο και άλλοτε ζωντανό στο πλατό, με γνωστούς ερμηνευτές.
Δείτε σήμερα:
«Βίκυ Μοσχολιού» - Μέρος 2ο
Το αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού συνεχίζεται.
Οι συνεργάτες της και όσοι τη γνώρισαν μιλάνε για μια ήσυχη όσο και «μαγγιώρα» γυναίκα, που έβαλε προσωπικότητα και αξιοπρέπεια στη «νύχτα», ενώ χαρακτηριστικό της ήταν η προσήλωση και η πίστη της στο Θεό.
Στη δισκογραφία της, που ξεκινά το 1962 και τελειώνει με το CD «Βραδινό Σινιάλο» το 2004, έχει αποτυπωθεί ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού.
Στις αρχές του 1960, η Βίκυ Μοσχολιού ξεκινά συναυλίες με τον Ξαρχάκο και τον Μπιθικώτση, σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ’68 πραγματοποιεί, με δικά της έξοδα, την πρώτη μεγάλη συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη στην Κύπρο.
Το 1972 είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εγκαταλείπει τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα, για να κατέβει στην Πλάκα.
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Karnegy Hall της Νέα Υόρκης, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου και στο Olympia του Παρισιού.
Η μεγάλη αυτή ερμηνεύτρια έμεινε στις επάλξεις του τραγουδιού μέχρι το τέλος. Πάλεψε γενναία με τον καρκίνο, αλλά τελικά έχασε τη μάχη τον Αύγουστο του 2005, στα 62 της χρόνια.
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την Βίκυ Μοσχολιού μιλούν ο στιχουργός και δημοσιογράφος Κώστας Μπαλαχούτης, ο συνθέτης – συνεργάτης της Γιώργος Νιάρχος και ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ και άσσος των γηπέδων Αντώνης Αντωνιάδης, ενώ τραγούδια της ερμηνεύει η τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου.
Όλοι μιλούν με συγκίνηση, αγάπη και σεβασμό για το ήθος και το χαρακτήρα της Βίκυς, μιας γυναίκας που τραγούδησε σχεδόν όλους τους στιχουργούς και τους συνθέτες και καταξιώθηκε στον δύσκολο χώρο τόσο της νύχτας όσο και της δισκογραφίας.
Παρουσίαση: Λευτέρης Παπαδόπουλος
|
|