|
Η εκπομπή καταγράφει τις σημαντικότερες μορφές της πολιτιστικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας.
Δείτε σήμερα:
«Κώστας Πρετεντέρης - Αλέξης Σολωμός - Στέλιος Κηρομύτης»
Το πρώτο μέρος από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο είναι αφιερωμένο στον Κώστα Πρετεντέρη. Ο Κώστας Πρετεντέρης παραχωρεί συνέντευξη στον Δημήτρη Γκιώνη. Ο σημαντικός έλληνας σεναριογράφος του θεάτρου, του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου, μιλάει για τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη δεκαετία του 1950 και τα στοιχεία της εποχής που πέρασαν με επιτυχία στο θέατρο, την επιθεώρηση και τον κινηματογράφο. Στη συνέντευξη παρευρίσκεται και σύζυγος του Κ. Πρετεντέρη, η τηλεοπτική παραγωγός Άννα Βέννη.
Ο Κ. Πρετεντέρης μιλάει για τα πρώτα θεατρικά νούμερα που έγραψε μέσα στη γερμανική κατοχή, θυμάται το ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας το 1953, τις θεατρικές επιθεωρήσεις και τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Ασημάκη Γιαλαμά. Σχολιάζει την εξέλιξη της θεατρικής επιθεώρησης στην Ελλάδα και τους παράγοντες διαμόρφωσης της πολιτικής σάτιρας μέσα από αυτή, ειδικά για την περίοδο 1954-1955. Αναφέρεται στα σενάρια για κινηματογράφο και τηλεόραση τα οποία έχει γράψει, μιλάει για την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου και την αναγκαιότητα αυτής της πτώσης προκειμένου να ανανεωθεί ο χώρος από νέους κινηματογραφιστές. Σε ερώτηση για το μεγάλο όγκο της δουλειάς του αναφέρει πολυγραφότατους σεναριογράφους, θεατρικούς συγγραφείς και χρονογράφους που επισκιάζουν τον ίδιο και τους σύγχρονούς του.
Υπογραμμίζει τις ευνοϊκές συνθήκες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου για τους ταλαντούχους νέους συγγραφείς, σχολιάζει την κρίση ρεπερτορίου και την εμπορική κρίση στο θέατρο. Ιδιαίτερη ενδιαφέρον έχει και η οπτική του Κώστα Πρετεντέρη ως προς τη σχέση του ελληνικού λαού με το χιούμορ και την πλάκα.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον θεατρικό σκηνοθέτη Αλέξη Σολομό. Παρακολουθούμε συνέντευξη του σκηνοθέτη ο οποίος μιλάει για την προσωπικότητα και το έργο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι με αφορμή την παράσταση του έργου του «Το Λουτρό» από το θίασο Προσκήνιο στο θέατρο Μινώα. Ο Σολομός αναφέρεται στη σημασία του έργου αυτού, στους λόγους για τους οποίους επέλεξε παρόμοια έργα για να τα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό, στα μηνύματα και στην υποδοχή των έργων από το κοινό αυτό καθώς και στην αντίστοιχη επιλογή τριών έργων του Κάφκα τα οποία ανέβασε στο παρελθόν. Στη συνέχεια ο Σολομός μιλάει για έργο «Ένας μήνας στην εξοχή» του 1850, από τον Ιβάν Τουργκένιεφ, το οποίο εξηγεί ότι πρόκειται να ανέβει στο Εθνικό. Περιγράφει το έργο, το κεντρικό του θέμα τις επιρροές του και την επίδραση που ασκεί στο σύγχρονο θέατρο. Ο σκηνοθέτης μιλάει επίσης για την ευτυχία της συμβίωσης με ηθοποιούς τους οποίους νιώθει κοντά του, αναφέρεται στους θεατρικούς συγγραφείς των οποίων το έργο τον συγκινεί και ξεχωρίζει τους Αισχύλο και Αριστοφάνη, Καζαντζάκη, Λόρκα, Κάφκα, Πιραντέλλο και Μαγιακόφσκι και υπογραμμίζει ότι από τα έργα αυτά προκύπτουν στιγμές ευφορίας, για τις οποίες πραγματικά ζούν και αναπνέουν οι άνθρωποι του θεάτρου.
Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλάνα από την παράσταση «Το λουτρό» του Μαγιακόφσκι και τη σκηνή με τίτλο «Το εργαστήριο του εφευρέτη», καθώς και από μονόλογο της ηθοποιού Έλενας Ναθαναήλ. Επίσης περιλαμβάνει μοναδικά πλάνα από πρόβα στο γραφείο του Αλέξη Σολομού μαζί με τους ηθοποιούς Μαίρη Αρώνη, Λυκούργο Καλλέργη και Γιάννη Αργύρη για το θεατρικό έργο «Ένας μήνας στην εξοχή» του Τουργκένιεφ, όπου οι ηθοποιοί διαβάζουν τμήματα του έργου ο Σολομός επισημαίνει σημεία και παρατηρήσεις και συζητούν μαζί του για τους χαρακτήρες του έργου και τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους.
Ο θίασος Προσκήνιο ανέβασε «Το Λουτρό» στο θέατρο ΜΙΝΩΑ κατά την περίοδο 1978/1979 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και με τους ηθοποιούς: Δ. Ζακυνθινός, Ν. Κάππος, Κ. Καγξίδης, Κ. Ιμπροχώρη, Δ. Καλιβωκάς, Γ. Σταμάτης, Δ. Βασματζης, Ε. Δακορονια, Ν. Δουλγεράκης, Ν. Γκλάβας, Γ. Γκιωνάκης, Υ. Μεταξάκη, Ε. Ναθαναήλ.
Το Εθνικό θέατρο ανέβασε την παράσταση «Ένας μήνας στην εξοχή» το 1979 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και με τους ηθοποιούς: Μ. Αρώνη, Λ. Καλλέργη, Δ. Τσούτση, Ε. Χαλκούση, Δ. Μεταξά, Χ. Πάρλα, Γ. Αργύρη, Θ. Μορίδη, Λ. Αβαγιάνου, Η. Κωνσταντίνου.
Το τρίτο μέρος του επεισοδίου περιλαμβάνει συνέντευξη του ρεμπέτη μουσικού Στέλιου Κηρομύτη.
|
|