|
Μουσική σειρά ντοκιμαντέρ με τον Κωστή Μαραβέγια.
Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική.
Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει.
Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση.
Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.
Δείτε σήμερα:
«Νότια Ιταλία»
Eπεισόδιο 1
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος» με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, μας ταξιδεύει πρώτα στην Ιταλία, στον αγροτικό Νότο με τις αρχέγονες παραδόσεις, την Καλαβρία και το Ασπρομόντε αλλά και τη δραστήρια νέα σκηνή της περιοχής της Απουλίας. Μια «άλλη» Ιταλία. Αυθόρμητη, δυναμική, νεανική, λαϊκή, αυθεντική… Μεσογειακή.
Οι επιρροές των πολιτισμών που πέρασαν και εγκαταστάθηκαν εκεί, παντού παρούσες: ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, ο ρωμαϊκός, ο αραβικός.
Στο Μπάρι συναντούμε μουσικούς όπως η Rosapaeda που η μουσική και τα τραγούδια της έχουν έντονη κοινωνική και πολιτική διάσταση. Είναι μία τολμηρή και δυναμική μουσικός που χρησιμοποιεί παραδοσιακά στοιχεία και τα αναμειγνύει με dub και ρέγκε.
Τον Alessandro Coppola των “Nidi d'Arac”, από το Λέτσε. Η μουσική τους ξεχωρίζει για το κεφάτο, δυναμικό στιλ, το οποίο ενσωματώνει πολλά Μεσογειακά στοιχεία. Παραδοσιακός και σύγχρονος ήχος μαζί, ο οποίος αντικατοπτρίζει την ανάμιξη των επιρροών στην Απουλία.
Τους Radio Dervish, Ιταλο-παλαιστινιακό συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1993. Τραγουδούν σε διάφορες γλώσσες: ιταλικά, αραβικά, αγγλικά, γαλλικά. Η θεματολογία των τραγουδιών τους περιστρέφεται γύρω από την εξέγερση, την επανάσταση, την αντίσταση –όπως και για την απουσία και τον νόστο για την πατρίδα.
Ακόμη πιο νότια συναντούμε τον Antonio Castrignano με τη Ninfa Gianuzzi. Ο A.Castrignano είναι από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της μουσικής του Σαλέντο. Στην περίπτωσή του η έμφαση μοιράζεται ανάμεσα στον εκστατικό ρυθμό του ταμπουρίνο και τις μελωδίες όσο και στην ποίηση των τραγουδιών που ερμηνεύει. Η N.Gianuzzi είναι από το Calimera και τραγουδάει πολλά τραγούδια στα γκρεκάνικα.
Την Enza Pagliara, «ταγμένη» στην tarantella pizzica. Διέσωσε αρκετά από τα τραγούδια αυτής της παράδοσης κάνοντας δικές της έρευνες και ηχογραφήσεις. Ήταν παρούσα στις πρώτες απόπειρες αναβίωσης της pizzica στις αρχές του ’90.
Συγκροτήματα όπως τους γνωστούς μας Ghetonia του Roberto Licci και τους Canzoniere Grecanico Salentino. Είναι τα πλέον ιστορικά εν ενεργεία συγκροτήματα της σαλεντίνικης παράδοσης και τα πιο χαρακτηριστικά της αναβίωσης της παράδοσης της pizzica pizzica του Σαλέντο.
Στην Grecia Salentina συναντούμε τους Mascarimiri και τους Kamafei, δυο συγκροτήματα που απευθύνονται στο νεανικό κοινό. Οι πρώτοι αναμειγνύουν παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονα, ένα εκστατικό κράμα σκληρού ήχου: από τη μία η «πρωτόγονη» ταραντέλα pizzica και από την άλλη το hardcore, το dub, η ρέγκε και το ροκ –από το οποίο κατάγονται. Το δε περιεχόμενο των τραγουδιών αντανακλά τα κοινωνικά προβλήματα του ιταλικού νότου: ανεργία, μετανάστευση.
Οι Kamafei αυτοαποκαλούνται ως «συγκρότημα που παίζει ethno-world music» από το Σαλέντο. Ο ήχος τους είναι δυναμικός και σύγχρονος και συνδυάζει την παραδοσιακή pizzica με μεσογειακούς ήχους και με το beat του (λατινοαμερικάνικου) reggaeton.
Και, τέλος, στο Ασπρομόντε συναντούμε τον μουσικό και ερευνητή Ettore Castagna. Εθνομουσικολόγος, ειδικός στη γκρεκάνικη μουσική, ιδρυτής του συγκροτήματος Nistanimera (Νύχτα και Μέρα) ο οποίος παίζει πολλά παλιά όργανα.
Το πρώτο όργανο που έμαθε, όμως, ήταν η τσαμπούνα, την εποχή που άρχισε να κάνει τις πρώτες του επιτόπιες έρευνες, με ανθρωπολογικό υπόβαθρο, στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας και τις μουσικές της παραδόσεις.
Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα. Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος. Το ταξίδι συνεχίζεται…
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας
|
|