|
Η σειρά ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Αγαθονικιάδη «Επιστροφή στης Ρίζες› αποτελείται από 13 ημίωρα επεισόδια.
Το κάθε επεισόδιο ασχολείται με διαφορετικά θέματα που έχουν να κάνουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Τα τρία πρώτα επεισόδια έχουν περισσότερο ιστορικό χαρακτήρα. Σε αυτά εμφανίζονται ως βασικοί ομιλητές ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Ελευθέριος Σκιαδάς, και παλαίμαχοι Ολυμπιονίκες.
Παράλληλα, εμφανίζονται προσωπικότητες όπως ο Πίτερ Ουστίνοφ, Νέλσον Μαντέλα, Κόφι Ανάν, Αλέν Μιμούν, Νάντια Κομανέντσι, Ντάνα Ζατόπκοβα, Καρλ Λιούις και άλλοι.
Τα υπόλοιπα επεισόδια ασχολούνται με βασικά ζητήματα που παρουσιάζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως είναι το ντόπινγκ, η εκεχειρία, η ασφάλεια, η διατροφή των αθλητών, η ηθική των αθλητών, η οργάνωση των Αγώνων, η εμπορευματοποίηση και άλλα.
Στη σειρά εμφανίζονται διάσημοι Ολυμπιονίκες αθλητές, πολιτικοί και άνθρωποι του αθλητισμού.
Τα γυρίσματα έχουν γίνει στην Ελλάδα, στην Τσεχία, στην Ελβετία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε σήμερα:
«Ολυμπιακοί Αγώνες και Αρχαία Ελλάδα» & «Τρόπος ζωής Αθλητών - Αρμονία, Ηθική, Επιτυχία»
Οι ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων, τι ρόλο έπαιζε ο αθλητισμός στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων αλλά και όλα όσα ήταν αυτά που οδήγησαν στη γέννησή τους.
Κάθε φορά κάθε 4 χρόνια κατέθεταν οι Πανέλληνες την προκοπή τους. Δεν ήταν μονάχα ένας αθλητής που ανταγωνίζεται έναν άλλον, ήταν ένα πνεύμα πόλεως που ανταγωνιζόταν με το πνεύμα μιας άλλης πόλεως. Καυχιόνταν λοιπόν οι πόλεις για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωνε την αγωγή των νέων, για αυτό λοιπόν όταν γύριζαν οι αθλητές, οι Ολυμπιονίκες, γκρεμίζανε τα τείχη, διότι ακριβώς λέγανε απλώς ότι: εμείς δεν χρειαζόμαστε τείχη έχουμε τους ανθρώπους μας. Και το λέει αργότερα ο Θουκυδίδης, ότι ουσιαστικά η άμυνα μιας πόλης δεν είναι τα τείχη της, είναι οι άντρες της. Με την έννοια ότι όταν θα φτιάξουμε ανθρώπους που ξέρουν τα οράματα της πόλης και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πόλης, δεν χρειάζονται τεχνικά ή κάποια άλλα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο. Το σθένος το προσωπικό είναι αυτό λοιπόν για το οποίο ανταγωνίζονταν στην Ολυμπιάδα. Δεν ήταν τα άτομα, ήταν οι πολιτικές συσπειρώσεις που πολλές φορές εμφανίζονταν στα συστήματα, το σύστημα της Σπάρτης, το σύστημα των πόλεων της Κάτω Ιταλίας γιατί ερχόταν κι από εκεί, από τις Συρακούσες, από τις αποικίες. Ο καθένας απ’ αυτούς τους αθλητές εκπροσωπούσε την κουλτούρα της πόλης, το ήθος της πόλης, το σύστημα που τον μεγάλωνε, που τον άνδρωνε και το εξέφραζε γι’ αυτό δεν ήταν μόνο αθλητές.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος - ιστορικός, κριτικός, Ελευθέριος Σκιαδάς - ιστορικός, Σταύρος Λαμπρινίδης-πρόεδρος του Οργανισμού Ολυμπιακής Εκεχειρίας και οι αθλητές Dana Zatopkova, Vaclav Kozak, Ladislav Vizek, Jan Zelezny κ.ά.
Ο τρόπος ζωής των αθλητών: οι θυσίες, τα χρήματα, η ψυχολογία, το κοινό και όλοι οι άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν έναν αθλητή.
Στην εκπομπή μιλούν οι προπονητές Χρήστος Ιακώβου και Jan Kurka και οι αθλητές Κώστας Γκατσιούδης, Νίκος Κακλαμανάκης, Βαλέριος Λεωνίδης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Stepanka Hilgertova, Martin Doktor, Milena Hubnerova κ.ά.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγαθονικιάδης
|
|