ΣΑΒΒΑΤΟ  03/08/2024
07:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Αναζητώντας τη Βερενίκη   (E)   
Ντοκιμαντέρ


Έτος παραγωγής: (1998)



Σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων
Από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη «Η κόμη της Βερενίκης»

Δείτε σήμερα: «Η κόμη της Βερενίκης»
Eπεισόδιο 1

Εν αρχή ήν ο μύθος. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη Βερενίκη» παρουσιάζει αρχαίες δοξασίες για τη γέννηση του κόσμου.
Τι πίστευαν, για παράδειγμα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Εκεί, δίπλα στο ασάλευτο και αινιγματικό πρόσωπο της Σφίγγας, ακούμε για την κοσμογονία των αρχαίων Αιγυπτίων. Όμως, στην Αίγυπτο, αυτή των Πτολεμαίων, έζησε και η πραγματική Βερενίκη. Μια φορά κι έναν καιρό, στο Βασίλειο της Αιγύπτου, αυτό που ίδρυσαν οι Πτολεμαίοι μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ζούσε μια Βασίλισσα που την έλεγαν Βερενίκη... κι εκεί, στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας, υπάρχει το πορτρέτο της, δίπλα σε δεκάδες υπέροχα εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου. Είναι αλήθεια: η Βερενίκη ήταν πραγματική Βασίλισσα, γυναίκα του Πτολεμαίου του Γ'. Και ο μύθος με την κόμη της; Ήταν κι αυτός αληθινός; Κι αν δεν ήταν αληθινός, πώς ο αστερισμός πήρε το όνομά του; "Αναζητώντας τη Βερενίκη" δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να θέτουμε ερωτήματα. Όπως, για παράδειγμα, ποιο ήταν στην ουσία του το πτολεμαϊκό σύστημα, που έθετε τη Γη στο κέντρο του Σύμπαντος και που διατηρήθηκε στην αστρονομία περίπου για μία χιλιετία; Και μετά τον Πτολεμαίο τι ακολούθησε; Ποιά ήταν η επανάσταση του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου; Και μετά από αυτούς, δεν άλλαξε άραγε τίποτα; Πώς φτάσαμε στον Αϊνστάιν, στη θεωρία του και στην άποψη, ότι το Σύμπαν δεν έχει κέντρο, ότι διαστέλλεται και ότι, ίσως να μην είναι το μοναδικό, αλλά να υπάρχουν και άλλα Σύμπαντα που δεν γνωρίζουμε και ίσως κάποτε, αν επιβιώσουμε ως είδος, τα μάθουμε.
Για την ώρα, όμως, προέχει το παραμύθι. Κι αυτό μας λέει πως η Βασίλισσα Βερενίκη, έταξε την κόμη της στην Θεά Αφροδίτη, πως την έκοψε και την απώθεσε στο βωμό και πως εκεινη, δηλαδή η κόμη, έφυγε μακρυά στον ουρανό κι έγινε αστερισμός που πήρε το όνομα της Βασίλισσας Βερενίκης.
Στο επεισόδιο αυτό παίρνουν μέρος: ο Αιγύπτιος Αρχαιολόγος Doctor HAWAS, η Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασίλης Κάλφας, και τέλος, η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου που αφηγείται το παραμύθι της Βερενίκης.



Σενάριο: Φώτος Λαμπρινός
Συνεργασία στο σενάριο-κείμενα αφήγηση: Γιώργος Γραμματικάκης
Συνεργασία στη σκηνοθεσία-διεύθυνση παραγωγής: Άρης Φατούρος
Παραγωγός: Γιάννης Κουτσομύτης – PRO.FI.T.
Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός

(E)
Επόμενο > [K8] Μικροπόλεις (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά