|
H σειρά φιλοδοξεί να καταγράψει τoν τρόπο δόμησης και διαμόρφωσης του αστικού χώρου, τους τύπους των ιδιωτικών και δημόσιων κτισμάτων και το ιστορικό πλαίσιο (οικονομικές-πολιτικές-κοινωνικές συνθήκες) μέσα στις οποίες αυτοί οι τρόποι αναπτύχθηκαν και συνυπάρχουν στη σημερινή ελληνική κοινωνία.
Η σειρά αποτελείται από 13 ωριαία επεισόδια και η θεματολογία της αναφέρεται στους αρχιτεκτονικούς μύθους, τα δημόσια κτήρια, την εξέλιξη των πεζόδρομων και των πλατειών, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πολυκαταστήματα και τους χώρους αναψυχής, τα μικρομάγαζα και τα γραφεία των εταιρειών, τις μικροαστικές και μεσοαστικές πολυκατοικίες, τη λαϊκή κουλτούρα και δόμηση ως μέρος της μαζικής αρχιτεκτονικής, τα αυθαίρετα, φτωχόσπιτα και εξοχικά των αστών στην ύπαιθρο, τους οραματισμούς για την πόλη και τα κτήρια του μέλλοντος.
Η σειρά γυρίστηκε στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σύρο, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, τη Μάνη, την Ολυμπία, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, την Καλαμάτα και σε πολλά μέρη της υπαίθρου. Στη σειρά πήραν μέρος αρχιτέκτονες με σημαντικό έργο, που σε μεγάλο βαθμό προσδιόρισαν τα αρχιτεκτονικά δεδομένα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
Η προσπάθεια κάθε επεισοδίου είναι να προσεγγίζονται τα σοβαρά αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά θέματα με τρόπο που να γίνεται πλήρως κατανοητός από τον απλό θεατή, ο οποίος βρίσκει συνεχώς ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα του και σε αυτά που δείχνουν τα επεισόδια της σειράς. Γενικός στόχος να καταδειχτεί η σχέση ανάμεσα στη διαμόρφωση του χώρου και στις κοινωνικές συνθήκες που την γέννησαν.
Η σειρά ντοκιμαντέρ δεν είναι εκπαιδευτική αλλά έχει, εκ των πραγμάτων έναν παράλληλο εκπαιδευτικό και επιστημονικό χαρακτήρα, κατάλληλο για δημόσια τηλεόραση.
Βασικός σεναριογράφος και παρουσιαστής είναι ο Δημήτρης Φιλιππίδης ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, συγγραφέας 19 αρχιτεκτονικών βιβλίων και αναρίθμητων άρθρων.
Δείτε σήμερα:
«Οι αγορές στις ελληνικές πόλεις»
Eπεισόδιο 5
Τι κοινά έχουν το Καπάνι με τη Βαρβάκειο αγορά; Πώς φτιάχτηκε το Εμπορικό Κέντρο στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης; Τι ρόλο παίζουν οι ανακαινισμένες στοές με καταστήματα στα Γιάννενα, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας; Τι σημαίνει για τη ζωή των σημερινών νεοελλήνων η ανάπτυξη των Μalls; Γιατί και πώς οργανώνεται ο χώρος στις μπουτίκ νοτίων προαστίων της Αθήνας;
Το επεισόδιο διερευνά τη διαμόρφωση των χώρων των διαφόρων αγορών μέσα στις κοινωνικo-οικονομικές συνθήκες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Από την υπαίθρια αγορά στο μικρομάγαζο, στο σούπερ μάρκετ, τα χαμηλού ύψους εμπορικά κέντρα της δεκαετίας του 1990 και στα Malls της δεκαετίας του 2000. Πόσο επηρέασαν οι κοινωνικές συνθήκες τις καταναλωτικές συνήθειες και πώς ανταποκρίθηκε η αρχιτεκτονική;
Μιλούν στο φακό:
Ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με το φαινόμενο των Μalls στη σημερινή Ελλάδα και τη σημερινή μετεξέλιξη των χώρων των αγορών.
Ο Γιάννης Kίζης, αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, για την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της Στοάς Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, αρχιτέκτονας, για το εμπορικό κέντρο Καπναποθήκη στην Καβάλα.
Ο Σταύρος Παπαγιάννης και ο Γιώργος Κυριαζής, αρχιτέκτονες, για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σε επώνυμες μπουτίκ στη Γλυφάδα.
Η Μόρφω Παπανικολάου, αρχιτέκτονας για το Εμπορικό Κέντρο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η Μιμίκα Ρογκότη-Κυριοπούλου και ο Μιχάλης Αράπογλου, αρχιτέκτονες, σχετικά με τις αγορές και τις στοές καταστημάτων στα Ιωάννινα.
Ο Σπύρος Κοράκης, πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, ο Θανάσης Σταματελάτος, κρεοπώλης και ο Κλεάνθης Τσιρώνης, πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, σχετικά με την κεντρική και ιστορική αγορά της Αθήνας.
Παρουσίαση: Δημήτρης Φιλιππίδης
Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Φιλιππίδης (ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ).
Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σκοπετέας (λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα ντοκιμαντέρ, σεναριογραφίας και σκηνοθεσίας).
Σενάριο: Δημήτρης Φιλιππίδης, Γιάννης Σκοπετέας.
Επιστημονικός συνεργάτης: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.
Κοινωνική έρευνα-διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Φιλιούση.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάριος Φραντζέλας.
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.
Εκτέλεση παραγωγής: Studio Pixel.
|
|