|
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1982, στο οποίο παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου.
Δείτε σήμερα:
«Δημήτρης Κεχαΐδης»
Η εκπομπή αρχίζει με απόσπασμα συνέντευξης του Καρόλου Κουν, ο οποίος εξηγεί ότι ήθελε το Θέατρο Τέχνης να αποτελέσει βήμα για νέους Έλληνες συγγραφείς και ότι ο Δημήτρης Κεχαΐδης αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα θεατρικού συγγραφέα που εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς και ο οποίος προσφέρει έργα σημαντικά για το ελληνικό θέατρο.
Στη συνέχεια, παρακολουθούμε τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για τη ζωή και το έργο του.
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης θυμάται την παιδική του ηλικία στα Τρίκαλα, τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα και επισημαίνει χαρακτηριστικές στιγμές και πρόσωπα. Μιλάει για το πώς συνειδητοποίησε ότι αγαπούσε το θέατρο, την αδυναμία του για τους διαλόγους, περιγράφει την επώδυνη διαδικασία της συγγραφής ενός έργου, την απλότητα του λόγου ως επιθυμητό αποτέλεσμα των κειμένων του και την αφέλεια ως μεγαλύτερο προσόν ενός έργου τέχνης.
Η θεατρική συγγραφέας και σύζυγός του, Ελένη Χαβιαρά, μιλάει για τη συνεργασία τους και για τον τρόπο που αποτυπώνεται σε έργα τους όπως το «Δάφνες και πικροδάφνες» η ποιητικότητα του λόγου του Δ. Κεχαΐδη και η δική της σαρκαστική διάθεση.
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο εμπνέεται για τους χαρακτήρες των έργων του. Συμπαθεί τους λαϊκούς χαρακτήρες, συχνάζει σε λαϊκές περιοχές και η συναναστροφή με τέτοιους ανθρώπους γεννάει χαρακτήρες που ο ίδιος ελπίζει ότι αποτυπώνουν πλευρές του σύγχρονου νεοέλληνα.
Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης μιλάει για τον χαρακτήρα και το έργο του Δ. Κεχαΐδη, για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται και για τους χαρακτήρες που πλάθει στα έργα του.
Ο Δ. Κεχαΐδης μιλάει για το επόμενο έργο που θα ήθελε να γράψει, για την ανάγκη του να ανακαλύπτει καθημερινούς χαρακτήρες, θυμάται την πρώτη του συνάντηση με τον Κάρολο Κουν και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το νόημα των έργων του.
Η εκπομπή περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό από παραστάσεις των έργων του Δ. Κεχαΐδη, καθώς και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του συγγραφέα.
Έρευνα-επιμέλεια: Νανά Νικολάου - Χρήστος Αυθινός
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος
Παραγωγή: Θεατρικό Τμήμα ΕΡΤ1 - 1984
|
|