|
Δραματική-φαντασίας ταινία μυθοπλασίας, παραγωγής 2019.
Υποτίθεται ότι τα κτίρια δεν κουνιούνται.
Αυτό δεν ισχύει για το κτίριο της Λεωφόρου Λιμπερταδόρ 2050.
Μια περίεργη ναυτία αποσυντονίζει τους κατοίκους.
Όσοι ζουν στους επάνω ορόφους, φοβούνται ότι θα πέσουν.
Αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται ότι θα πνιγούν.
Σκηνοθετικό σημείωμα: «Ηλεκτρικοί θυρωροί, ηλεκτρικοί κύκνοι, σκυλιά στα πάρκα, γαβγίσματα, Ρεγκετόν: το πρόσωπο του Μπουένος Άιρες που μοιάζει με το δικό μου πρόσωπο κάθε φορά που αντικρύζω την πόλη αυτή.
Έζησα στο Μπουένος Άιρες για δυο ολόκληρα χρόνια. Το σπίτι μου ήταν 5 λεπτά από τη Λίμνη με τους Κύκνους στο πάρκο Rosedal και την Avenida Libertador, η λεωφόρος των Μπουρζουάδων όπως την αποκαλούν. Έξω από το παράθυρό μου ο πανύψηλος πύργος του Τινέλι που σείεται στην ταινία.
Την πρώτη μέρα που έφτασα στην πόλη αυτή, έκανα μια βόλτα στη γνωστή λίμνη. Ήταν ένα τροπικό πρωινό γεμάτο τουρίστες. Μια οικογένεια Κινέζων χάζευαν έναν κύκνο που επέπλεε νωχελικά στη λίμνη. Το πουλί έμοιαζε ακίνητο από την αποπνιχτική ζέστη. Ένας από τους Κινέζους τουρίστες γυρίζει ξαφνικά και με ρωτάει αν ο κύκνος είναι ηλεκτρικός ή όχι. Δεν κατάλαβα την ερώτηση. Σοκαρίστηκα. Τον ρώτησα τί εννοεί. Στο μικρό πάρκο της πόλης τους μου εξηγεί, υπάρχουν ηλεκτρικά πουλιά μινιατούρες που φέρνουν βόλτα για τους τουρίστες. Η φράση “Ηλεκτρικός Κύκνος” βούιζε στα αυτιά μου τις επόμενες μέρες. Μου φάνηκε υπέροχη εικόνα. Είναι ηλεκτρικός ο κύκνος ή όχι; Έτσι γεννήθηκε και η σύλληψη της ταινίας. Προσπαθώντας να ερμηνεύσω μια πόλη. Και εγώ από τη μεριά του τουρίστα.
Στην αρχή δυσκολεύτηκα να κατανοήσω τους νόμους της. Αν τη συγκρίνεις με ευρωπαϊκές εικόνες το Μπουένος Άιρες είναι μια τεράστια αποικιακή πόλη. Η πυραμίδα των τάξεων αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική. Μια γεωμετρία με οξύμωρα σχήματα φτώχειας και πλούτου. Πάνω σε αυτό τον αλλόκοτο χάρτη της πόλης το αρτ νουβό μπλέκεται με τη φαβέλα και ο ουρανοξύστης με τη λαμαρίνα.
Για αυτό διάλεξα τη δομή ενός ψηλού κτιρίου που τρέμει. Τα ψηλά κτίρια είναι ασταθείς κατασκευές. Φτιάχνονται από ελαστικά υλικά που δεν σπάνε όταν λικνίζονται με τον αέρα. Όσο πιο ψηλά είσαι τόσο πιο πολύ κουνιέσαι. Υπάρχει όρος για αυτό : Μotion Sickness of a moving building. Αλλά η ταινία καταπιάνεται με την ελαστική αστάθεια της ταξικής πυραμίδας. Ο φόβος και η εντροπία του πλούτου. Αυτοί που είναι στην κορυφή φοβούνται ότι θα πέσουν, αυτοί που είναι στον πάτο φοβούνται ότι θα πνιγούν.
Ο Ηλεκτρικός Κύκνος είναι μια σουρεαλιστική μικρογραφία του Μπουένος Άιρες. Ένας διαβρωτικός μαγικός ρεαλισμός ανοίγει ρωγμές ανάμεσα στις μεσοτοιχίες και διαπερνά τους ορόφους. Μια πολυκατοικία γεμάτη σκυλιά κι όμως δεν ακούς τα γαβγίσματα. Ακούς το ταβάνι που τρίζει και τον πολυέλαιο στο μεγάλο σαλόνι που είναι έτοιμος να πέσει. Όλο το κτίριο τρέμει γιατί και οι κάτοικοι τρέμουν... ονειρεύονται, μισούν, λατρεύουν, κλαίνε, ανοίγουν τρύπες στους τοίχους και λιώνουν όταν εισβάλλει η μελωδία της Λίμνης των Κύκνων.»
Ηθοποιοί: Κάρλος Αντουβίρι, Νέλυ Πρίνς, Ελίζα Μασίνα, Νικήτα Ζάκεμπεργκ, Σουζάνα Παμπίν
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Roman Kasseroller|Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου| Μουσική: Γιάννης Βεσλεμές|Σκηνικά: Lucia Carnicero|Κοστούμια: Greta Ure|Ηχος: Περσεφόνη Μήλιου, Simon Apostolou|Παραγωγoί: Emmanuel Chaumet, Caroline Demopoulos
Συμπαραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Victoria Marotta
Παραγωγή: Ecce Films, Un Puma, Homemade Films, ARTE France, Centre National du Cinéma et de l’image Animée με την υποστήριξη Procirep Angoa, Universidad Del Cine (FUC), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|