|
Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» είναι μία σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους.
Στον φετινό κύκλο παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Λάμπρος Πορφύρας, Τέλλος Άγρας, Μιχαήλ Μητσάκης, Τάκης Παπατσώνης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Αλέξης Ζήρας.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη «προσέγγισή» τους, στα επεισόδια χρησιμοποιείται οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ενώ μιλούν, γι’ αυτούς και το έργο τους, καθηγητές και μελετητές των λογοτεχνών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των τηλεθεατών με καινούρια στοιχεία.
Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» πέραν από διάφορες άλλες διακρίσεις, το 2018 έλαβε το «Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών».
Δείτε σήμερα:
«Τάκης Παπατσώνης»
Eπεισόδιο 4
Ο Τάκης Παπατσώνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου του 1895, την ίδια χρονιά με τον Άγγελο Σικελιανό.
Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Παπατσώνης, από γενιά αγωνιστών του ΄21 και μητέρα του η Αικατερίνη, το γένος Πρασσά.
Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η καταγωγή του έλκει από τους Κομνηνούς, απ΄ όπου και το προσωνύμιο Nobillissimus που χρησιμοποιούσε στα πρώτα του βήματα.
Εμφανίστηκε στα Ελληνικά Γράμματα το 1910 με μεταφράσεις δυο διηγημάτων «εκ του Γαλλικού» και το 1911 ενός ποιήματος του Αλφρέ ντε Βινύ «Η δυστυχία» στο περιοδικό «Ελλάς».
Το 1912, λόγω και της Εθνικής εξόρμησης δημοσίευσε ποιήματα πατριωτικού περιεχομένου στην εφημερίδα «Ακρόπολις» του Γαβριηλίδη.
Αν προσέξουμε τα ποιήματα αυτής της περιόδου εκτός από κάποιο πατριωτικό χαρακτήρα κρύβουν και μια διακριτική ειρωνεία.
Όπως το ποίημα «ο Βασιληάς μας» που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 1914. Από τους πρώτους που ξεχωρίζει τα ποιήματά του που δημοσιεύονται στην Ακρόπολη είναι ο Κωστής Παλαμάς με σημείωμά του στην Εφημερίδα «Εμπρός» στις 25/2/1916. Ωστόσο ο Παπατσώνης δεν θα τα συμπεριλάβει στις Συλλογές του θεωρώντας τα απλοϊκά.
Ο Παπατσώνης ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο και συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολουθώντας Νομικά και Πολιτικές επιστήμες.
Αργότερα, το 1927 θα παρακολουθήσει ανώτερα οικονομικά και Δημόσια οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Από πολύ νέος, από το 1914, υπηρετεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ανεβαίνοντας όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, μέχρι Γενικός Διευθυντής.
Σαράντα ολόκληρα χρόνια ακολουθεί την κρατική σταδιοδρομία και λόγω της πολυγλωσσίας του παίρνει μέρος σε δεκάδες διεθνείς συναντήσεις εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Την 1η Μαϊου 1917 δημοσιεύεται στο περιοδικό ΛΟΓΟΣ το ποίημά του «ΤΟ ΥΠΕΡ ΧΙΟΝΑ» ενώ το 1919, δημοσιεύεται το ποίημα «Εις κόρην, όπου αναθρέφετο μέσα εις μοναστήριον» στο περιοδικό «Οι νέοι» που εκδίδει ο Σικελιανός.
Το 1921 ο Παπατσώνης δημοσιεύει το πρώτο ποίημα σε ελεύθερο στίχο στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ» (τεύχος 60, Φεβρουάριος 1921) με τίτλο αρχικά, “Adventus” ύστερα «Προ της ελεύσεως».
Είχε προηγηθεί χρονολογικά η «Beata Beatrix», που γράφηκε το 1920.
Αρχισυντάκτης: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Ηχολήπτης: ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ
Μοντάζ-Μιξάζ: ΚΟΣΜΑΣ ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ
Αφήγηση-απαγγελία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|