|
Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» είναι μία σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους.
Στον φετινό κύκλο παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Λάμπρος Πορφύρας, Τέλλος Άγρας, Μιχαήλ Μητσάκης, Τάκης Παπατσώνης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Αλέξης Ζήρας.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη «προσέγγισή» τους, στα επεισόδια χρησιμοποιείται οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ενώ μιλούν, γι’ αυτούς και το έργο τους, καθηγητές και μελετητές των λογοτεχνών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των τηλεθεατών με καινούρια στοιχεία.
Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» πέραν από διάφορες άλλες διακρίσεις, το 2018 έλαβε το «Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών».
Δείτε σήμερα:
«Τέλλος Άγρας»
Eπεισόδιο 2
Ο Ευάγγελος Ιωάννου, αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του Τέλλου Άγρα, γεννήθηκε στην Καλαμπάκα τον Ιούνιο του 1899, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόλαβε να ζήσει ποτέ εκεί.
Ο πατέρας του ήταν διορισμένος σχολάρχης, καταγόταν από την Ήπειρο κι η μητέρα του επίσης εκπαιδευτικός, Ειρήνη Βλάχου, ήταν Αθηναία.
Λίγους μήνες μετά τη γέννηση του Ευάγγελου, ο Γεώργιος Ιωάννου μετατίθεται στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Λαύριο.
Κατά τον Κώστα Στεργιόπουλο, το Λαύριο θα γίνει γι' αυτόν ο χαμένος παράδεισος των παιδικών του χρόνων.
Σε μικρή ηλικία, ο ποιητής θα έρθει σε επαφή με τη «Διάπλαση των παίδων» που διευθύνει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος και γράφει τα πρώτα του ποιήματα.
Η συνεργασία του με το περιοδικό συντελεί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Τα ποιήματα που δημοσιεύει στη Διάπλαση δεν είναι απλοϊκά στιχουργήματα.
Αποτελούν τη βάση του κατοπινού ποιητικού του έργου.
Έξι χρόνια έμεινε ο Άγρας στο Λαύριο. Τελείωσε το Δημοτικό και το Ελληνικό σχολείο και το Φθινόπωρο του 1912 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στο Β’. Γυμνάσιο.
Αυτή είναι και η τελευταία μετακίνησή του, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που πήγε να περάσει με τους δικούς του τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αυτό και δυο ταξίδια, ένα στην Κάρυστο και ένα αργότερα στη Χαλκίδα, είναι οι μοναδικές φορές που έφυγε ο Τέλλος Άγρας από την Αθήνα. Σ' όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να γράφει ποιήματα και να τα στέλνει στη Διάπλαση.
Μάλιστα βραβεύτηκε δυο φορές σε διαγωνισμούς που οργάνωσε το περιοδικό.
Στο μεταξύ, ο χαρακτήρας του έχει αρχίσει να διαμορφώνεται οριστικά.
Η αποξένωση από το σπίτι, η έμφυτη δειλία, η αναποφασιστικότητά του, η παθολογική ευαισθησία, η κακή υγεία του όλα αυτά δημιουργούν ένα τύπο κλεισμένο στον εαυτό του και φιλάσθενο. Όταν τελειώνει τα μαθήματα του σχολείου, κάνει ερημικούς περιπάτους. Γυρίζει στις γειτονιές όπου δεν έχει ούτε ένα φίλο. Ύστερα επιστρέφει στο σπίτι και, ανάμεσα σε κάποιο ποίημα ή πεζό, κάθεται και γράφει στη Διάπλαση ξέροντας ότι θα τα διαβάσει ο Ξενόπουλος που καμμιά φορά θυμώνει με τον νεαρό ποιητή.
«...Ειρωνευόμενος και απαιτώντας να διδάξεις το μεγάλο Σολωμό, διαπράττεις μία ασέβεια. Θα σε παρακαλέσω μάλιστα να μη μου ξαναγράψεις γι' αυτό το ζήτημα. Το ύφος με το οποίο ομιλείς για μεγάλους άνδρες, τους οποίους κάθε Έλλην οφείλει να λατρεύει –σου το λέω καθαρά- μου προξενεί αγανάκτηση».
Αρχισυντάκτης: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Ηχολήπτης: ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ
Μοντάζ-Μιξάζ: ΚΟΣΜΑΣ ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ
Αφήγηση-απαγγελία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|