|
Η εκπομπή της ΕΡΤ «Η Εποχή Των Εικόνων» συμπληρώνει 18 χρόνια στην καταγραφή της
σύγχρονης εικαστικής σκηνής (2003-2021).
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου επιμελείται, ερευνά και παρουσιάζει την εκπομπή.
Εικαστικός η ίδια, αντιλαμβάνεται την σύγχρονη τέχνη ως ανοιχτό και δυναμικό πεδίο διαλόγου για τα ζητήματα που η εποχή εγείρει όχι μόνο στην
Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο. Πέραν τούτου «Η Εποχή Των Εικόνων» είναι η μοναδική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση για την σύγχρονη τέχνη, έχοντας σχηματίσει ένα επίσης μοναδικό αρχείο για τη σύγχρονη έκφραση, σκέψη και δημιουργία τόσο Ελλήνων όσο και ξένων καλλιτεχνών, επιμελητών, διευθυντών μουσείων, θεσμών, ιδρυμάτων, των οποίων η διαδρομή είναι αξιοσημείωτη διεθνώς. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν φωνές νεότερων καλλιτεχνών μέσα από συστηματική έρευνα στον χώρο των εικαστικών, με κριτήριο όχι μόνο το αισθητικό πλαίσιο αλλά και το νέο περιβάλλον που μας ορίζει ως σύγχρονη κοινωνία με τα υπέρ και τα κατά.
Η φετινή χρονιά 2021, έφερε μερικά νέα δεδομένα στην ανάγνωση της Ιστορίας, στην
σημασία των Μουσείων για την κοινωνία, τονίσθηκε η αξία της μνήμης λόγω της επετείου 1821-2021, κάποιες εκθέσεις έκαναν την έκπληξη μέσα στο κλίμα ανασφάλειας λόγω της πανδημίας και κάποιοι καλλιτέχνες, νεότεροι και παλαιότεροι συνεισέφεραν με το έργο τους, εκτεθειμένο σε ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους, σε ένα είδος παρηγοριάς.
Ο νέος κύκλος επεισοδίων που ξεκινά παρουσιάζει ένα μέρος από αυτά τα γεγονότα
προσπαθώντας να μοιραστεί με το κοινό εκθέσεις και έργα που θα ορίζουν αυτή την εποχή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, θα δούμε ποια είναι η νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου και πώς αντιλαμβάνεται την τέχνη σήμερα, την έκθεση ΠΥΛΗ του οργανισμού ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων στον πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο Μ. Μπενάκη της οδού Πειραιώς , και «Ο Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι» στο Μ. Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, τις εκθέσεις των Ζήση Κοτιώνη και Βαγγέλη Γκόκα, καθώς και τις εκθέσεις του καλοκαιριού των αναζωογονημένων Πινακοθηκών του Δήμου Αθηναίων με οδηγό μας τον Χριστόφορο Μαρίνο και συνομιλητές τους καλλιτέχνες Κώστα Παππά, Ρία Δάμα και Ηλία Παπαηλιάκη με την τοιχογραφία του «Το Φιλί», θα μπούμε στο εργαστήριο του Γιώργου Ξένου για μια συνάντηση με το μεγάλο και δυναμικό σύνολο της δουλειάς του, και ακόμα θα δούμε την έκθεση UBUNTU στο ΕΜΣΤ με έργα σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών και αφηγητές τους συλλέκτες Χάρυ Δαυίδ και Lana de Beer Δαυίδ.
Από τις σημαντικότερες ίσως στιγμές στον νέο κύκλο επεισοδίων, σε επίπεδο
συμβολισμού, είναι η παρουσία της Marina Abramovic με αφορμή την παρουσίαση του
νέου της έργου-όπερα “Οι επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στην Λυρική σκηνή ΙΠΣΝ. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου την συναντά για ακόμη μια φορά σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ζωής της στα 74 χρόνια της, προκαλώντας μια συζήτηση για το όνειρό της να πραγματοποιήσει και να αφιερώσει αυτή την όπερα στην Μαρία Κάλλας, τον έρωτα, την ομορφιά, την αδυναμία, την συντριβή, την τέχνη και τη δύναμή της να θεραπεύει.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο κύκλο εκπομπών της ΕΡΤ2 με εξαιρετικό περιεχόμενο, ισάξιο της μεγάλης και αξιοσημείωτης πορείας της εκπομπής «Η Εποχή Των Εικόνων» και της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.
Δείτε σήμερα:
«UBUNTU-ΕΜΣΤ, Χάρυ Δαυίδ και Lana de Beer Δαυίδ»
Eπεισόδιο 8
Η Εποχή των Εικόνων παρουσιάζει την έκθεση UBUNTU που έλαβε χώρα στο ΕΜΣΤ με 66 έργα 34 καλλιτεχνών από την Αφρική που αποτελούν μέρος της συλλογής Χάρη Δαυίδ εκτεθειμένα σε πέντε δωμάτια στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Ισόγειο) του ΕΜΣΤ, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 22 Αυγούστου 2021.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά μέσα στον εκθεσιακό χώρο τους συλλέκτες Χάρη Δαυίδ και την σύζυγό του Lana de Beer Δαυίδ.
Μιλούν για τη συλλογή τους και τους τρόπους που δημιουργήθηκε, τον τόπο στον οποίο έζησαν και σπούδασαν στη Νιγηρία, τις παραστάσεις και τις ιστορίες που άκουσαν εκεί.
Αναφέρονται ειδικά στον τίτλο της έκθεσης UBUNTU, όρος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική και μεταφράζεται είτε ως «ανθρωπότητα» είτε ως «ανθρωπιά», όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τη σχέση του ατόμου με τους άλλους και με το κοινωνικό σύνολο, με την ανθρώπινη φύση, και την αίσθηση της κοινής μοίρας του ανθρώπου πέρα από σύνορα και διακρίσεις.
Τονίζουν πως ως σημείο αναφοράς για την έκθεση αυτή, η λέξη υπογραμμίζει την έννοια της συλλογικότητας και το κοινό πνεύμα ανταλλαγής και ενότητας.
Σε μια στιγμή όπου το θέμα των φυλετικών και άλλων διακρίσεων είναι επίκαιρο όσο ποτέ και η τέχνη των χωρών της Αφρικής και της διασποράς της καταξιώνεται διεθνώς στον πολύ-πολιτισμικό χώρο της σύγχρονης τέχνης, υποστηρίζουν πως η έκθεση είχε την πρόθεση να φέρει κοντά το κοινό με την σύγχρονη αφρικανική τέχνη και τις διαφορετικές εκφράσεις της.
H Συλλογή Χάρη Δαυίδ δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί μια εκτεταμένη, αλλά ειδικευμένη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό έργων από κορυφαίους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και στη διασπορά, όπως και αφροαμερικανούς καλλιτέχνες.
Η φιλοσοφία της συλλογής βασίζεται στην επιθυμία να εκπροσωπηθούν η πολυφωνία και οι διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι που ορίζουν τα πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά θεμέλια της μετα-αποικιακής Αφρικής και αντικατοπτρίζουν μια ήπειρο που σήμερα αλλάζει.
Μερικές από τις βαθιές ανησυχίες που προβάλλονται στα έργα της συλλογής περιλαμβάνουν την εμπλοκή με την ιστορία της δουλείας, τη ρατσιστική εκμετάλλευση, τους φυλετικούς διαχωρισμούς και το απαρτχάιντ, τον πόλεμο, τις εμφύλιες διαμάχες, την πείνα, τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, τη φυλή και το φύλο (gender), την οικολογική εκμετάλλευση της Αφρικής, τις αφρικανικές τελετουργίες και παραδόσεις, την αφρικανική χειροτεχνική παράδοση, το μαύρο σώμα και τις αναπαραστάσεις του, τη διασπορά και τον εκτοπισμό, την κοινωνικοπολιτική κατασκευή του χρώματος της επιδερμίδας, την εμπειρία του μετανάστη, την αφρικανική ιστορία και μνήμη, τις προσωπικές αφηγήσεις και την προσωπογραφία.
Οι συλλέκτες μιλούν στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου για συγκεκριμένα έργα της έκθεσης και τις ιστορίες πίσω από αυτά δίνοντας ένα ευρύ πεδίο κατανόησης μορφών, υλικών και περιστατικών που περιγράφονται στα έργα.
Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης
Μοντάζ-Μιξάζ: Mάκης Φάρος
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης: Άρης Παυλίδης, Xρήστος Σακελλαρίου
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Mακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Βοηθός παραγωγής: Aλεξάνδρα Κουρή
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|