|
Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» είναι μία σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους.
Στον φετινό κύκλο παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Κωστής Παλαμάς, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Γεώργιος Βιζυηνός, Ρώμος Φιλύρας, Παύλος Νιρβάνας, Μυρτιώτισσα κ.ά., δημιουργοί που δεν βρίσκονται στη ζωή.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη «προσέγγισή» τους, στα επεισόδια χρησιμοποιείται οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ενώ μιλούν, γι’ αυτούς και το έργο τους, καθηγητές και μελετητές των λογοτεχνών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των τηλεθεατών με καινούρια στοιχεία.
Η σειρά αρχίζει με την παρουσίαση του Ζήσιμου Λορεντζάτου, μιας εξέχουσας πνευματικής προσωπικότητας, που άνοιξε νέους δρόμους τόσο στην ποίηση όσο και στο δοκίμιο.
Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» πέραν από διάφορες άλλες διακρίσεις, το 2018 έλαβε το «Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών».
Δείτε σήμερα:
«Κωστής Παλαμάς» - Μέρος 2ο
Eπεισόδιο 3
Ο Παλαμάς είναι το έργο του: Η ποίηση, η κριτική, ο πεζός λόγος, το χρονογράφημα, το δοκίμιο, το θέατρο κι η αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.
Η νέα έκδοση των απάντων του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί σε 50-52 τόμους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκδοτικής ομάδας ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνστ. Κασίνη.
Ο Παλαμάς από τη δημοσίευση του πρώτου ποιήματος στη δημοτική, το 1875, έως τις μεγάλες ποιητικές συνθέσεις του, τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» και τη «Φλογέρα του Βασιλιά», δουλεύει ασταμάτητα. Άλλοτε διορθώνει, άλλοτε ετοιμάζει μια καινούρια συλλογή.
«Η ποίησή του», γράφει, «δεν είναι παρά περιστατικά της ίδιας του της ζωής». Ο ίδιος αναλαμβάνει την «ξενάγηση». Μας υποδεικνύει πως η «Ποιητική του», οι πρόλογοι των ποιητικών συλλογών και άλλα σχόλιά του, αποτελούν το ασφαλέστερο κλειδί του λυρικού υποκειμένου. Στην ποίησή του, σημειώνει ο ίδιος, «ύμνοι και θρήνοι, ρεμβάσεις και θυμοί, εξομολογήσεις και σκέψεις χορεύουν κύκλιους χορούς... Ο λυρισμός του Εμείς, του Εγώ, των Όλων. Η τριπλή της Ποιητικής μου υπόστασης».
Η τρέχουσα πολιτική πράξη, τα εθνικά παθήματα, οι καταστροφές, τα φυλετικά μειονεκτήματα, αλλά και οι λαμπρές στιγμές κάνουν να εκδηλώνεται η οργή του ή η υμνητική του διάθεση.
Σημειώνουμε ορισμένες απ’ τις αριστουργηματικές ποιητικές συλλογές: Οι «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι», 1897, Ο «Τάφος», 1898, «Οι Χαιρετισμοί της Ηλιογέννητης», «Ασάλευτη Ζωή», 1904 και ακολουθούν 1912-1935 «Οι Καημοί της Λιμνοθάλασσας», «Η Πολιτεία και η Μοναξιά», «Οι Βωμοί», «Τα Παράκαιρα», «Τα Δεκατετράστιχα», «Οι Πεντασύλλαβοι και τα Παθητικά κρυφομιλήματα», «Οι Δειλοί και Σκληροί Στίχοι», «Ο Κύκλος των Τετράστιχων», τα «Περάσματα και Χαιρετισμοί» και «Οι Νύχτες του Φήμιου».
Ο Παλαμάς είχε συνείδηση και της αξίας του έργου του ως καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και του ρόλου του ως σκυταλοδρόμου μιάς ατέρμονης προσπάθειας. Γι' αυτό νοιαζόταν για τη συνέχεια. Αρκετά ποιήματα αποτελούν ψηφίδες της ποιητικής διαθήκης του.
«Παιδί το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις
όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα.
...Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής».
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν 12 καθηγητές διαφόρων Πανεπιστημίων.
Αρχισυντάκτης: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Ηχολήπτης: ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφία: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ
Μοντάζ- Μιξάζ: ΚΟΣΜΑΣ ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ
Κείμενο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΙΝΗΣ
Αφήγηση-απαγγελία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|