|
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα.
Στην έρευνά τους οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε 12 διαχρονικά ερωτήματα (πχ. Γιατί γιορτάζουμε το 1821; Γιατί πτωχεύουμε; Είναι οι ξένοι, φίλοι ή εχθροί μας; Γιατί διχαζόμαστε; Γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού; κτλ).
Η ιστορική αφήγηση εξελίσσεται παράλληλα με την πλοκή του ντοκιμαντέρ και εμπλουτίζεται με εικόνες από την έρευνα των δύο δημοσιογράφων στους τόπους όπου γράφτηκαν τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού έθνους.
Πολύτιμο αρχειακό υλικό συμπληρώνει την οπτικοποίηση των πηγών.
Zητούμενο είναι μια γοητευτική και τεκμηριωμένη εξιστόρηση γεγονότων, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μύθους και αλήθειες. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό, μέσα από την εκλαΐκευση της ιστορίας.
Στα 12 ερωτήματα απαντούν 80 κορυφαίοι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι αλλά και κοινωνικοί ψυχολόγοι, διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα 18 μαθητές, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου μας δίνουν τη δικιά τους οπτική για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ανίχνευση των αναλογιών αλλά και των διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων ιστορικών γεγονότων, συμβάλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στο να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.
Η εκπομπή ευελπιστεί να παρουσιάσει την Ελλάδα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ως ένα κομμάτι του κόσμου, ως έναν ζωντανό οργανισμό που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.
Δείτε σήμερα:
«Πόλεμος ή Ειρήνη;»
Eπεισόδιο 5
MIA EKΠΟΜΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα.
Στο πέμπτο επεισόδιο, οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε ακόμα ένα ερώτημα που συνδέεται άμεσα με τις εδαφικές επεκτάσεις της χώρας, τις μεγάλες νίκες, αλλά και τις δραματικές ήττες των Ελλήνων στα πεδία των μαχών: «Πόλεμος ή Ειρήνη»;
Από τα Ορλοφικά του 1770 και τον πόλεμο για την ανεξαρτησία το 1821 στην εκκωφαντική ήττα του 1897 και από τους Βαλκανικούς στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία.
Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό.
Οι ομιλητές του πέμπτου επεισοδίου με αλφαβητική σειρά είναι οι καθηγητές και επιστήμονες:
Βασίλης Καρδάσης Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Όλγα Κατσιαρδή-Hering Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντώνης Κλάψης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μανώλης Κούμας Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Μπαχάρας Διδάκτωρ Ιστορίας
Κωνσταντίνα Μπότσιου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αλέξης Πολίτης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Σωτήρης Ριζάς Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών
Τάσος Σακελλαρόπουλος Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Χρήστος Χρηστίδης Διδάκτωρ Ιστορίας
Παρουσίαση-Έρευνα-Αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής ΕΡΤ: Νίνα Ντόβα
Συμπαραγωγή: Filmiki Productions S.A.
Επιστημονικός Συνεργάτης: Χρήστος Χρυσανθόπουλος
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|