ΤΡΙΤΗ  20/04/2021
21:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (2021)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2021)



Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» είναι μία σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους.

Στον φετινό κύκλο παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικοί δημιουργοί όπως οι Κωστής Παλαμάς, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Γεώργιος Βιζυηνός, Ρώμος Φιλύρας, Παύλος Νιρβάνας, Μυρτιώτισσα κ.ά., δημιουργοί που δεν βρίσκονται στη ζωή.
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη «προσέγγισή» τους, στα επεισόδια χρησιμοποιείται οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ενώ μιλούν, γι’ αυτούς και το έργο τους, καθηγητές και μελετητές των λογοτεχνών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των τηλεθεατών με καινούρια στοιχεία.

Η σειρά αρχίζει με την παρουσίαση του Ζήσιμου Λορεντζάτου, μιας εξέχουσας πνευματικής προσωπικότητας, που άνοιξε νέους δρόμους τόσο στην ποίηση όσο και στο δοκίμιο.

Η εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς» πέραν από διάφορες άλλες διακρίσεις, το 2018 έλαβε το «Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών».

Δείτε σήμερα: «Ζήσιμος Λορεντζάτος»
Eπεισόδιο 1

Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ποιητής πεζογράφος δοκιμιογράφος και διανοητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915 και πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού τον Φεβρουάριο του 2004.

Γονείς του ήταν ο Παναγής Λορεντζάτος και η Πετρούλα Σωτηροπούλου που πέθανε νωρίς, το 1927, από μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Ο πατέρας του σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εργάστηκε αρχικά ως φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση και αργότερα εκλέχτηκε καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε από τους πρώτους δημοτικιστές στην ανώτατη Εκπαίδευση και παράλληλα συνέγραψε σημαντικά έργα για την αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως το «Ομηρικό Λεξικό», το «Ιστορικό Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής» ενώ μετέφρασε κλασικούς συγγραφείς στη δημοτική γλώσσα.

Από την πλευρά του πατέρα του, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος ήταν ανιψιός του Αχιλλέα Τζάρτζανου και, από την πλευρά της μητέρας του, δεύτερος εξάδελφος με τον Γ.Κ. Κατσίμπαλη.

Ο νεαρός Ζήσιμος θα φοιτήσει στη Μαράσλειο και, μετά τις εγκύκλιες σπουδές, θα γραφτεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρακολουθήσει μαθήματα και πολύ σύντομα θα μεταπηδήσει στη Φιλοσοφική Σχολή.

Μολονότι περάτωσε τα έτη σπουδών, δεν θα πάρει πτυχίο. Τον Νοέμβριο του 1931 μεταφράζει την «Κατάη» του Έζρα Πάουντ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, ο Παναγής Λορεντζάτος παραιτείται από το Πανεπιστήμιο.

Το 1938 ο Ζήσιμος Λορεντζάτος παρουσιάζεται στον στρατό και υπηρετεί τη θητεία του. Με την κήρυξη του πολέμου, το 1940, θα στρατευτεί εκ νέου. Την ίδια χρονιά πεθαίνει ο πατέρας του.

Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο Ζήσιμος συχνάζει στο πατάρι του Λουμίδη μαζί με τον Γιώργο Κατσίμπαλη, Νίκο Εγγονόπουλο και τον Νίκο Γκάτσο. Μετά τα Δεκεμβριανά επιστρατεύεται και πάλι, και θα αποσπαστεί στη Βρετανική Στρατιωτική Υπηρεσία υπηρετώντας συνολικά 31 μήνες.

Το 1945 παντρεύεται την Ελένη Χατζηφωτίου με την οποία θα αποκτήσει την κόρη του Πετρούλα (Πιερρέτα)-Κύνθια, ανάδοχος ο Οδυσσέας Ελύτης.

Πραγματοποιεί σύντομα ταξίδια στην Ευρώπη και το 1953, ύστερα από διαγωνισμό στην Αθήνα, θα προσληφθεί στην ελληνική υπηρεσία του B.B.C. στο Λονδίνο, απ' όπου θα παραιτηθεί, επειδή αρνήθηκε να αποκαλέσει «αντάρτες» τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Για τα υπόλοιπα 50 χρόνια της ζωής του θα αφιερωθεί στην ποίηση, σε μελέτες, σε μεταφράσεις και στη συγγραφή δοκιμίων, δημιουργώντας σταδιακώς ένα πολύ αξιοπρόσεχτο έργο, δοκιμιακής κυρίως μορφής, όπου η ευρυμάθεια συμβαδίζει με την ασκητική προσήλωση και το υποδειγματικό ήθος.

Παρεμβαίνουν: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Σωτήρης Γουνέλας, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θανάσης Χατζόπουλος, Χάρης Βλαβιανός.




Αρχισυντάκτης: Τάσος Γουδέλης
Ηχολήπτης: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστάσος
Μοντάζ-Μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Αφήγηση-απαγγελία: Κώστας Καστανάς
Σκηνοθεσία-παραγωγή ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K8] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΑΝΓΚΟ

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά