ΔΕΥΤΕΡΑ  14/12/2020
20:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Οι Κεραίες της Εποχής μας - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ενημέρωση / Τέχνες - Γράμματα




Μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας μάς ξεναγούν στη ζωή τους, στην πόλη και στην Τέχνη τους.
Συγκεκριμένα, θα συναντήσουμε τον συγγραφέα Έντμουντ Κίλι στο Πρίνστον, στο πανεπιστήμιο που επί 40 χρόνια διηύθυνε το Τμήμα Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ο Κίλι είναι ο συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο οποίος μετατόπισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας από την αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.
Στη Νέα Υόρκη, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συναντούν τον Τζόναθαν Φράνζεν στο σπίτι του. Ο τιμημένος με το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, το National Book Award, Τζόναθαν Φράνζεν μιλάει για τη βασικότερη πηγή έμπνευσης του, την οικογένεια.
Στο Λονδίνο οι «Κεραίες της εποχής μας» συνάντησαν τη Χίλαρι Μαντέλ. Η Μαντέλ, βραβευμένη με δύο βραβεία Man Booker για το «Γουλφ Χολ» (2009) και τα «Γεράκια» (2012), μας μιλά για τα βιώματα της, τα πρόσωπα που επιλέγει στα διηγήματά της και τον τρόπο που εξιστορεί τα γεγονότα.
Στο Παρίσι η εκπομπή φτιάχνει το πορτρέτο του Πιέρ Ασουλίν. Κοσμοπολίτης και άνθρωπος των βιβλίων και της λογοτεχνίας, διευθυντής για πολλά χρόνια σε μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά και βιογράφος μεταξύ άλλων των Σιμενόν, Γκολιμάρ, Ερζέ κ.ά.
Στο Βερολίνο βρίσκουμε τον Άρη Φιορέτο, συγγραφέα ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ και ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου. Ο Άρης Φιορέτος λέει -θέλοντας να δείξει το σύμπαν της λογοτεχνίας του- «ότι έχει σπονδυλική στήλη Έλληνα, νευρικό σύστημα Αυστριακό και γλώσσα Σουηδική».
Στη Νέα Υόρκη πάλι, ο ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας Κόλουμ ΜακΚαν μάς εξηγεί πώς στα 21 του χρόνια αποφάσισε να γυρίσει με ποδήλατο για 18 μήνες τις ΗΠΑ, μας μιλάει για το μυθιστορήματά του «Ο Χορευτής», εμπνευσμένο από τον Νουρέγιεφ και το «Ζόλι», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.


Δείτε σήμερα: «Τζων Λε Καρρέ» - Αφιέρωμα στη μνήμη του.

Ο Ντέιβιντ Κόρνουελ που πήρε το ψευδώνυμο Τζων Λε Καρρέ, υπήρξε μυστικός πράκτορας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και έγινε εκατομμυριούχος γράφοντας μυθιστορήματα κατασκοπείας που αποκάλυπταν την πιό βρώμικη πλευρά του κόσμου μας.
Γιός τυχοδιώκτη, διπλωμάτης που σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία, ο 75χρονος σήμερα Λε Καρρέ, αποτύπωσε στα 20 ως τώρα μυθιστορήματά του την τρομερή ψυχροπολεμική πραγματικότητα και την ακόμα πιο τρομερή μετα-ψυχροπολεμική κατάσταση που την διαδέχτηκε.
Είναι ένας διανοούμενος που απεχθάνεται τη δημοσιότητα, που έχει αρνηθεί να παρασημοφορηθεί από τη βασίλισσα της Αγγλίας, και ακόμη έχει κατέβει στους δρόμους του Λονδίνου να διαδηλώσει κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Ανάμεσα στα μυθιστορήματα που έχει δημιουργήσει είναι και «Ο Κατάσκοπος που γύρισε απ το κρύο», «Ο επίμονος κηπουρός» και «Το τραγούδι της Ιεραποστολής».



Παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας, Κώστας Μαχαίρας, Σταύρος Μελέας, Ετιέν – Νικόλαος Θεοτόκης

(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K12] ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ  (Β' Kύκλος)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά