ΔΕΥΤΕΡΑ  16/03/2020
21:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Τέχνες - Γράμματα




Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.
Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.
Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.
Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Δείτε σήμερα: «Αντώνης Φωστιέρης»

Ο Αντώνης Φωστιέρης, από τους νεότερους ποιητές της γενιάς του ’70, κατάγεται από την Αμοργό και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Ιστορία Δικαίου στο Παρίσι. Από το 1974 ώς το 1976 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό «Η Νέα Ποίηση». Έχει μεταφράσει τις «Συμβουλές σ’ ένα νέο ποιητή» του Μαξ Ζακόμπ. Ποίησή του περιέχεται στα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ΄ Λυκείου, έχει μελοποιηθεί από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Θάνο Μικρούτσικο, και τον Θανάση Νικόπουλο και έχει περιληφθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (1993), με το Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων (1998), με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» (2004) και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2004). Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το 2010, για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Σε συνεργασία με τον Θανάση Νιάρχο διηύθυνε επί εφτά χρόνια την ετήσια έκδοση «Ποίηση» (Ποίηση ’75 – Ποίηση ’81), μετέφρασε τον «Καιρό των δολοφόνων» του Χένρι Μίλερ και τα «Ποιήματα» του Μπορίς Βιάν, συνέθεσε τις ανθολογίες «Σύγχρονη Ερωτική Ποίηση», «Έλληνες ποιητές για τη θάλασσα» (1997), «Ποίηση για την ποίηση» (2007), και «Ποιητικές Συνομιλίες – ελληνικά ποιήματα για ξένους ποιητές» (2012), τον συλλογικό τόμο «Αιγαίο: Λογοτεχνία και Τέχνη» (2001), καθώς και τον τόμο συνομιλιών με πενήντα συγγραφείς και καλλιτέχνες «Σε δεύτερο πρόσωπο» (1990), ενώ από τον Ιανουάριο του 1981 εξέδιδε μέχρι πρόσφατα το γνωστό λογοτεχνικό περιοδικό «Η Λέξη» (Κρατικό Βραβείο Περιοδικού 2008).
Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία: «Το Μεγάλο Ταξίδι» (1971), «Εσωτερικοί χώροι ή Τα είκοσι» (1973), «Ποίηση μες στην Ποίηση» (1977), «Σκοτεινός Έρωτας» (1977), «Ο διάβολος τραγουδούσε σωστά» (1985), «Το θα και το να του θανάτου» (1987, 1990), «Η σκέψη ανήκει στο πένθος» (1996, 2000), «Πολύτιμη Λήθη» (2003, 2004, 2005, 2007), «Ο ήχος του σφυγμού» (2007), «Ποίηση 1970-2005» (2008-2010», «Τοπία του Τίποτα» (2013) κ.ά.
Η ποίησή του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.



Σκηνοθεσία-εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς.
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος.
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.

https://goo.gl/BjRjgR

(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K12] ΑΛΕΠΟΥ - ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά