|
Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι.
Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας.
Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της, μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Η ταινία επιλέχθηκε από το ανεξάρτητο περιοδικό «Indie Outlook» στη λίστα με τις 20 καλύτερες ταινίες τις χρονιάς και ανάμεσα στα 5 καλύτερα ντοκιμαντέρ για το 2017.
Το περιοδικό «Rogert Ebert» (Σικάγο) έγραψε ότι «είναι μία από τις πιο ουσιώδης και καθηλωτικές ταινίες… Μια ταινία που όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να δουν».
Η κριτικός Λήδα Γαλανού έγραψε στο «Flix» ότι το «Πού είσαι Σινγκάλ;» είναι η ταινία που «σπάει κόκαλα», στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2017), όπου και απέσπασε την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής.
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ (IDFA).
Ακολούθησε η Βορειο-αμερικανική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Hot Docs του Τορόντο και η προβολή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της δράσης «Φίλοι των Γεζίντι» (προλόγισε η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, Νάντια Μουράντ).
Η ταινία συμμετείχε σε περισσότερα από 30 σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, όπου και απέσπασε 5 βραβεία και 9 υποψηφιότητες (μεταξύ άλλων της καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Woodstock στην πολιτεία της Νέας Υόρκης).
Επίσης, προβλήθηκε από τηλεοπτικά κανάλια και ψηφιακά σε Γαλλία, Αμερική, Βέλγιο, Καναδά, στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα.
Η ταινία έχει υποστηριχθεί από την ΕΡΤ, συμπαραγωγή στο πλαίσιο του 1,5% και είναι μια διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας (AR Productions), Βελγίου και Αυστρίας, με την υποστήριξη του ΕΚΚ και χρηματοδοτικών φορέων της Αυστρίας.
Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Ελλάδας- Βελγίου-Αυστρίας 2016.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Άγγελος Ράλλης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Ράλλης.
Ηχοληψία: Άγγελος Ράλλης.
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης.
Παραγωγή: AR Productions.
Παραγωγός: Άγγελος Ράλλης.
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, Jason Alpha A.E.
Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και χρηματοδοτικών φορέων της Αυστρίας.
Διάρκεια: 103΄
|
|