|
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συναντά ανθρώπους που αγαπούν και αγωνίζονται για το καλό ελληνικό τραγούδι.
Ο αγαπημένος δημοσιογράφος, στιχουργός και συγγραφέας, φιλοξενεί σημαντικούς συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο χώρο της μουσικής.
Δημιουργοί του χθες και του σήμερα, με κοινό άξονα την αγάπη για το τραγούδι, αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν και συζητούν για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού στις μέρες μας, παρακολουθώντας παράλληλα σπάνιο αρχειακό, αλλά και σύγχρονο υλικό που καταγράφει την πορεία τους.
Δείτε σήμερα:
«Γιάννης Πετρίδης»
Ο Γιάννης Πετρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλη του λατρεία, από πολύ μικρή ηλικία, η μουσική. Μάλιστα, στις 17 Απριλίου του 1967, όταν οι «Ρόλινγκ Στόουνς» έρχονται για συναυλία στην Ελλάδα, ως νεαρός στρατιώτης στη Λάρισα, θα κάνει τα πάντα για να πάρει μια διήμερη άδεια και να είναι παρών στη συναυλία…
Στις 7 Απριλίου του 1975 θα κάνει την πρώτη του εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν αυτός που του έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία. Λίγο μετά τα σκοτεινά χρόνια της xούντας, θα κάνει την πρώτη πρωινή εκπομπή 7-10. Θα βάζει πολλά τραγούδια συγκροτημάτων από την Αμερική και γρήγορα θα δημιουργηθούν από κάποιους αντιδράσεις, αποκαλώντας τον «αμερικανάκι»… Τότε, θα τον καλέσει ο Χατζιδάκις και θα του ανακοινώσει ότι η εκπομπή θα μεταφερθεί 4-5 το απόγευμα «που γυρίζουν οι νέοι από το σχολείο…».
Από τότε, και επί 32 χρόνια, παρουσιάζει κάθε μέρα την εκπομπή «Από τις 4 στις 5» το απόγευμα, παραμένοντας ο απόλυτος γνώστης του αντικειμένου. Έχει φανατικό κοινό που παρακολουθεί καθημερινώς τη θρυλική -πια- εκπομπή του. Λέγεται, επίσης, ότι εκτός από τις τεράστιες γνώσεις για το τραγούδι, είναι ο κάτοχος και μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές δίσκων, παγκοσμίως!
Όλα άρχισαν, όταν αγόρασε ένα δισκάκι 45 στροφών. Στην αρχή, μάλιστα, συνήθισε να βάζει αριθμούς στους δίσκους που αγόραζε, ανάλογα με τη σειρά απόκτησης. Τώρα πια είναι τόσοι, που, όπως λέει, «είναι απαγορευτικό ακόμη και να επιχειρήσει κάποιος να τους αρχειοθετήσει»...Τους περισσότερους δίσκους τους έβρισκε στο Μοναστηράκι. Ο πατέρας του ήταν κουρέας και δεν υπήρχαν χρήματα για να τους αγοράσει. Άκουγε, λοιπόν, διάφορους ξένους σταθμούς και προσπαθούσε να βρει τα τραγούδια. Οι περισσότεροι δίσκοι προέρχονταν από Αμερικάνους, που έκαναν τη θητεία τους στον Αμερικανικό Σταθμό του Ελληνικού και μετά έφευγαν…
Το 1978 ίδρυσε και οδήγησε, για 20 χρόνια, το μουσικό περιοδικό «Ποπ και Ροκ».
Το 1982 ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας «Βέρτζιν», επέλεξε τον Γιάννη Πετρίδη στη θέση του διευθυντή του ελληνικού τμήματος της εταιρείας. Οι «Socrates», αλλά και οι «Τερμίτες», δούλεψαν μαζί του, ενώ και τα σημαντικότερα σύγχρονα ροκ συγκροτήματα της Ελλάδας -οι «Τρύπες» και τα «Ξύλινα Σπαθιά»- ανήκαν στο δυναμικό της εταιρείας. Έχει κυκλοφορήσει πολλά βιβλία και συλλογές cd, αφιερωμένα στο ελληνικό και ξένο τραγούδι.
Ο Γιάννης Πετρίδης δεν ζει όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Ακούει, κάθε μέρα, 16 με 18 ώρες μουσική. Άλλωστε, όπως λέει διαρκώς, η σχέση του με τη μουσική έχει 24άωρη διάρκεια. «Η μουσική», τονίζει «είναι τόσο σημαντική για μένα, όσο κι ο αέρας που αναπνέω…». Για το ελληνικό τραγούδι δηλώνει απογοητευμένος. «Κάποτε η Ελλάδα», υπογραμμίζει, «τραγουδούσε την “Άπονη Ζωή” και τη “Συννεφιασμένη Κυριακή” και σήμερα κάποιοι τραγουδούν άθλια πράγματα». Δηλώνει ότι δεν έχει κουραστεί καθόλου να ψάχνει, καθώς ανήκει σε μια γενιά που θέλει να πηγαίνει στα βιβλιοπωλεία και τα δισκοπωλεία. Να πιάνει τα βιβλία και τους δίσκους. Και μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 60 χρόνια ζωής, αλλά νιώθει πιο νέος από πολλούς νέους…
Παρουσίαση: Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος.
Αρχισυνταξία: Νίκος Μωραΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σπύρος Μακριδάκης.
Έρευνα – υλικό αρχείου: Μαρία Κοσμοπούλου.
Executive producer: Δέσποινα Πανταζοπούλου.
Οργάνωση παραγωγής: Ξένια Στεφανοπούλου.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλλα Οικονόμου.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε 2008.
Εκτέλεση παραγωγής: Pro-gram-net.
Παρουσίαση: Λευτέρης Παπαδόπουλος
|
|