|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
«Λεμόνι»
Ως… κοντούλα έχει αποτελέσει τη ψυχή της σύνθεσης σε ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά άσματα της δημοτικής μας μουσικής.
Τα πλούσια άνθη της ευωδιάζουν υπέροχα την άνοιξη και τα σκουροπράσινα φύλλα της καλλωπίζουν αυλές στην ελληνική ύπαιθρο.
Ο χυμός του καρπού της δε, νοστιμίζει φαγητά και σαλάτες, μας δροσίζει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και «σπάει» τη γεύση στα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά, ενώ η φλούδα του μας χαρίζει ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
Η λεμονιά, βασικός εκφραστής της οικογένειας των εσπεριδοειδών, μαζί με το πορτοκάλι και με το μανταρίνι, είναι μια καλλιέργεια με παράδοση κυρίως στην Ελλάδα και με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, αν και τα τελευταία χρόνια η πορεία που ακολουθεί είναι φθίνουσα.
Η εκπομπή από το «Χωράφι στο ράφι», αναγνωρίζοντας τη σημασία της λεμονιάς για τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, επισκέφθηκε δύο από τους βασικότερους «πυρήνες» της παραγωγής λεμονιών στη χώρα μας, την Αργολίδα και την Κορινθία.
Εκεί ενημερωθήκαμε για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καθώς και για προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη αφενός για τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών και τη δημιουργία νέων, πιο ανθεκτικών, αλλά και καλύτερα προσαρμοσμένων στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Είδαμε, επίσης, πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών στα φυτώρια, για το ρόλο που παίζουν τα υποκείμενα στην ανθεκτικότητα και αργότερα στην παραγωγικότητα των δέντρων, όπως και για τις ευαισθησίες που έχει η λεμονιά στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Έμπειροι γεωπόνοι, αλλά και παραγωγοί μας πληροφόρησαν για τα… μυστικά των καλλιεργητικών φροντίδων που απαιτεί η λεμονιά, όπως και για τις βασικές ασθένειες και τους εντομολογικούς εχθρούς της, ενώ μιλήσαμε και για την αναγκαιότητα να προχωρήσει ένα πρόγραμμα με αναδιάρθρωση ποικιλιών, αλλά και για έργα υποδομής για άρδευση.
Σε ένα τοπικά συσκευαστήριο είδαμε πως γίνεται η παραλαβή, η πλύση, η ταξινόμηση και η τυποποίηση των λεμονιών, πριν πάρουν το δρόμο για το ράφι και συζητήσαμε και για τη ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, που αφήνει και τους δύο δυσαρεστημένους.
Πριν φύγουμε, πήραμε πληροφορίες για τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λεμονιού και ζητήσαμε και συμβουλές για το πώς διαλέγουμε και πώς αποθηκεύουμε τα λεμόνια μας, προκειμένου να τα απολαμβάνουμε για περισσότερο καιρό.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|