|
Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.
Δείτε σήμερα:
«Κοσμάς Πολίτης»
(Αφιέρωμα στον Κοσμά Πολίτη, που απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου 1974)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του σημαντικότερου ίσως πεζογράφου της γενιάς του ’30, του Κοσμά Πολίτη (γενν.1888 – πέθ. 1974, πραγματικό όνομα Πάρης Τεβελούδης).
Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία σχετικά με την αστική καταγωγή του, τις σπουδές του στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως τραπεζικού υπαλλήλου, τη σημασία της επιλογής του ψευδωνύμου του (Κοσμάς Πολίτης από τη λέξη «κοσμοπολίτης»). Στα γράμματα πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος» (1930), βιβλίο τομή για τη νεοελληνική λογοτεχνία, με κεντρικό ήρωα έναν γόνο της μεγαλοαστικής τάξης, το οποίο σηματοδοτεί την απαρχή του κοσμοπολιτισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία. Το 1938 εκδίδει την «Εroica», εισάγοντας, και πάλι για πρώτη φορά, ως κεντρικό θέμα την εφηβεία, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Επισημαίνεται ότι η μεταστροφή του στον κομμουνισμό και η επίσημη προσχώρησή του στο κομμουνιστικό κόμμα το 1944 δεν λειτούργησε δεσμευτικά στο έργο του, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ στρατευμένο. Στις χαλεπές εποχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, κατοχικές και μεταπολεμικές, ο πρώην εστέτ συγγραφέας θα αλλάξει θεματική στο έργο του και θα συγγράψει το μυθιστόρημα «Το Γυρί» (1945), με λαϊκούς πλέον ήρωες. Εκτενής αναφορά γίνεται στο μυθιστόρημά του «Στου Χατζηφράγκου» (1963), όπου ξετυλίγει τις παιδικές του μνήμες για τη χαμένη πολιτεία της Σμύρνης και το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν ανθρωπιστικό κοσμοπολιτισμό. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα οποία πέρασε απομονωμένος σε οίκο ευγηρίας.
Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, καθώς και αποσπάσματα από μεταφορές έργων του Κοσμά Πολίτη στην κρατική τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Μελετητές του έργου του διερευνούν τις επιρροές που δέχτηκε από τον μοντερνισμό και αποτιμούν την τεράστια αξία του ως πεζογράφου.
Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Κείμενο: ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ
Οργάνωση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Επιλογή κειμένων: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Αφήγηση: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Μουσική τίτλων: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Έρευνα: ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού: RADU GAINA, NIYAZI DALYANCI
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Ήχος: STUDIO ERA
Μοντάζ - Μιξάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΕΜΗΣ
Συνεργάστηκαν: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
http://goo.gl/6b0JBl
|
|